De Schutse Zorg enthousiast over Biodynamische Verlichting

Het is bekend dat licht, of gebrek daaraan, een grote invloed heeft op onze biologische klok en daarmee op hoe we ons voelen. Meer daglicht en buiten zijn, maakt ons in het algemeen energieker en opgewekter. Ouderen in de psychogeriatrische zorg blijken dubbel en dwars in het nadeel te zijn.

In recente jaren is steeds duidelijker geworden dat het sterk opvoeren van het verlichtingsniveau binnenshuis een serieuze bijdrage kan leveren aan verbetering van het slaapwaakritme en aan het verminderen van onbegrepen gedrag bij psychogeriatrische cliënten. Ook is er een positieve invloed op gezichtsvermogen en cognitie. Deze zogeheten biodynamische verlichting levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de kwaliteit van leven en het welzijn van cliënten in de ouderenzorg. Dit levert voor de medewerkers een veiligere en prettigere werkomgeving op met minder werkdruk. Zorginstelling De Schutse Zorg in Sint-Annaland past de Hertek biodynamische verlichting toe voor bewoners en medewerkers.

Draagvlak creëren
Peter Kok, bestuurslid Stichting Schutse Zorg Tholen, licht toe: "Bij Schutse Zorg houden wij rekening met medewerker, vrijwilligers, mantelzorgers, familieleden en de bewoners. Wij betrokken deze mensen in het proces om de meerwaarde van de nieuwe verlichting aan te tonen. Na het creëren van voldoende draagvlak, zagen de betrokkenen ook de positieve invloed van biodynamische verlichting. Om dit nog eens extra aan te tonen, bezochten wij een zorginstelling met biodynamische verlichting in Lelystad. Het bezoek verduidelijkte nogmaals de positieve effecten op de bewoners."

“Sinds de realisatie van de biodynamische verlichting ervaren wij direct positieve resultaten. De bewoners zijn actiever en de onrust is flink verminderd. We zien zelfs vermindering van medicatie tegen onrust. Ook vertellen een aantal medewerkers mij dat zij prettiger en alerter werken door de nieuwe verlichting. Dit vind ik een prachtig resultaat!”

Peter Kok, Bestuurslid Sticking Schutse Zorg Tholen

Actiever door de nieuwe verlichting
Peter vertelt verder: “Verlichting doet meer met lichaam en geest dan men verwacht. Het biedt enorm veel kansen en positieve resultaten, die ik nu in de praktijk nogmaals bevestigd krijg. Samen met Hertek organiseerden wij een informatiebijeenkomst voor medewerkers, mantelzorgers, vrijwilligers en familieleden. De essentie van de bijeenkomst ging over de positieve effecten van verlichting op gedrag, dag- en nachtritme en actieve prestaties met name voor ouderen in het algemeen.”

Peter spreekt verder: “Uiteindelijk besloten wij om biodynamische verlichting te plaatsen in twee huiskamers. Per huiskamer wonen acht dementerende ouderen. Hertek plaatste 16 Vivaa biodynamische verlichtingsarmaturen. Direct na het aanbrengen van de verlichting hoorden wij positieve en spontane reacties van bewoners”, aldus Peter. Peter vertelt: “Ik merk echt dat de bewoners meer lezen, actiever betrokken zijn bij activiteiten en weer letterlijk “aan de wandel” gaan. We raden elk zorgcentrum Hertek biodynamische verlichting aan!”.

Over Stichting Schutse Zorg Tholen
Hoofdlocatie van de stichting, Zorgcentrum De Schutse biedt concepten aan voor verpleging, zorg, wonen, huishoudelijke ondersteuning, begeleiding, dagbesteding en welzijn. In 2005 realiseerde de stichting op dezelfde locatie een nieuw zorgcentrum voor verzorging en verpleging. De Schutse biedt zowel intramurale als extramurale zorg en bezit het Gouden keurmerk PREZO.

Lees meer over de effecten van biodynamische verlichting in onze whitepaper.