Hertek Groep lanceert EXXFIRE®1500

De Hertek Groep heeft de EXXFIRE®1500 geïntroduceerd. Het innovatieve blussysteem is door ExxFire B.V. ontwikkeld op basis van koelgasgenerator-technologie uit de ruimtevaart van TNO/ESA. De EXXFIRE ®1500 combineert aspiratie- en blustechniek voor het onderdrukken van brand in kasten met bedrijfskritische apparatuur, zoals serverracks en besturingskasten.

De marktintroductie van de EXXFIRE®1500 vond plaats op de beursstand van de Hertek Groep tijdens de internationale vakbeurs Security Essen. Het systeem is per direct leverbaar in de Benelux en Duitsland. De distributie en service zijn in handen van twee bedrijven uit de Hertek Groep: Hi-Safe (Nederland en België) en Hertek GmbH (Duitsland en Luxemburg). De samenwerking tussen ExxFire en de Hertek Groep werd bekrachtigd door de officiële contractondertekening op de beursstand. Harm Botter (directeur ExxFire B.V.) en Marcel Hermkens (directeur Hertek B.V.) tekenden een contract voor duurzame samenwerking.

“Omwille van bedrijfscontinuïteit moeten deze processen altijd blijven draaien en dienen ze bij brand zo weinig mogelijk schade op te lopen”

Edwin Vever, EXXFIRE

Innovatieve technologie
De blustechniek van de EXXFIRE®1500 is gebaseerd op technologie die TNO voor ESA heeft ontwikkeld ten behoeve van ruimtevaarttoepassingen. EXXFIRE heeft deze technologie van TNO in exclusieve licentie verkregen en zes jaar gewerkt aan de productontwikkeling van het blussysteem. Het systeem is van Nederlands fabricaat en speciaal ontwikkeld voor gesloten kasten waar operationeel kritische processen draaien. “Omwille van bedrijfscontinuïteit moeten deze processen altijd blijven draaien en dienen ze bij brand zo weinig mogelijk schade op te lopen”, licht commercieel directeur Edwin Verver van EXXFIRE toe. Dat garandeert het bedrijf door gebruik te maken van aspiratie voor vroegtijdig en snel detecteren en koelgasgeneratoren, gevuld met stikstof in vaste vorm. Drie (Apollo) optische sensoren detecteren de aangezogen lucht continu op rook. Nadat twee van de drie sensoren rook hebben gedetecteerd en de interne software ‘overtuigd’ is dat er geen sprake is van vals alarm, wordt het pre-alarm geactiveerd. Indien niet voortijdig manueel wordt ingegrepen, schakelen de ventilatoren uit en treedt de blussing in werking. Door een chemische reactie komt de stikstof in 15 tot 20 seconden op kamertemperatuur en op lage druk vrij, waardoor verdere schade aan bedrijfskritische elektronica wordt voorkomen.

Eenvoudig installeren en onderhoudsvrij
De blustechniek van de EXXFIRE®1500 is volgens Marcel Verweij, directeur van het in blusgas- en explosieonderdrukking gespecialiseerde Hi-Safe, uniek. “Normaal bewaar je het blusmiddel in gas- of poedervorm en onder druk. Door stikstofgranulaat in een drukloos systeem toe te passen, kun je het onderhoudsvrij opslaan en zijn de total cost of ownership veel lager. Dit systeem is eenvoudig te installeren, zowel opbouw als inbouw, en vergt nauwelijks onderhoud; dat bespaart kosten.”

Levering
Dankzij de samenwerking met EXXFIRE brengt Hi-Safe de koelgastechnologie binnen handbereik van installateurs en kastenbouwers. “Installateurs werken liever met drukloze systemen”, beaamt EXXFIRE directeur Harm Botter, die verheugd is met de samenwerking. “Wij doen bij voorkeur zaken met uitdagers in de industrie, zoals de Hertek Groep. Zulke partijen hebben het meest te winnen en verspillen hun energie niet aan interne strijd. Ik ben onder de indruk van hun verkoopteams en marktkennis. Samen zullen wij dit jaar de eerste exemplaren van de EXXFIRE®1500 in de markt zetten.” Het nieuwe blussysteem is verkrijgbaar bij Hi-Safe (Nederland en België) en Hertek GmbH (Duitsland en Luxemburg).