Blusgasinstallatie geeft Mepavex Logistics een veilig gevoel

Bergen op Zoom

Blusgasinstallatie geeft Mepavex Logistics een veilig gevoel

Op de schouders van Mepavex’ directeur Arn van der Vorst rust een grote verantwoordelijkheid. Met miljoenen kilo’s opgeslagen gevaarlijke stoffen moet hij de veiligheid van zijn personeel, de omgeving en de goederen van zijn klanten waarborgen. In een splinternieuw magazijn voor gevaarlijke stoffen heeft Hi-Safe een omvangrijke blusgasinstallatie gerealiseerd, tot grote tevredenheid van Mepavex.

Veilige opslag gevaarlijke stoffen

Mepavex Logistics is onderdeel van het familiebedrijf de Meeus Group. De logistieke dienstverlener uit Bergen op Zoom kent een aantal specialisaties, waaronder opslag en verpakking van droge en natte gevaarlijke stoffen. Op het 42 hectare grote terrein in Bergen op Zoom bevinden zich 13 magazijnen en 3 ompak-faciliteiten. In totaal beschikt het bedrijf over 180.000 m2 opslagcapaciteit. De bevlogen directeur stelt de veiligheid voor personeel en goederen voorop. “Wij stellen hogere veiligheidseisen dan de Nederlandse en Europese wetten voorschrijven,” zegt Van der Vorst.

Veiligste magazijn in Europa

Eind 2017 heeft Mepavex een nieuw magazijn van 20.000 m² in gebruik genomen, dat inmiddels al voor 80% gevuld is.

De basis van het bouwplan was een uitgangspuntendocument (UPD), dat door een certificeerde instantie beoordeeld moest worden. Van der Vorst: “We hebben geen enkele, volgens de wet mogelijke, concessie aan de brandveiligheid gedaan. Daardoor kon de paragraaf ‘gelijkwaardigheid’ blanco blijven. Elk element voldoet aan de brandwerendheids- en bluseisen en is gecertificeerd.”

Hij vervolgt: “Het gebouw is wel 50% duurder dan een eenvoudiger magazijn voor gevaarlijke stoffen. Dat doen we om het beste magazijn van Europa te hebben op het gebied van brandbeveiliging. Daar zijn we van overtuigd.”

Voortaan altijd blusgasoplossing van Hi-Safe

Hi-Safe kwam als beveiligingspartner in beeld bij de voorbereidingen voor de nieuwbouw. “Hertek en Hi-Safe hebben een goede naam in de markt. Daarom vroegen we ze om een plan te maken”, vertelt Van der Vorst.

Inert gas in plaats van CO2

De directeur is te spreken over hoe Hi-Safe het plan voor een blusgasinstallatie heeft opgezet. “Vanwege arbeidsomstandigheden en de omvang van het gebouw hebben we gekozen voor een gasmengsel (50% NO2 en 50% Argon) in plaats van CO2. Beide gasmedia zijn dodelijk omdat ze zuurstof verdringen, maar het gasmengsel is lichter en biedt daardoor meer cruciale vluchttijd”, aldus de directeur.

Brandwerende overdrukluiken

Volgens Van der Vorst heeft Hi-Safe een uitdaging met de noodzakelijke overdrukluiken goed opgepakt. “Bij een blussing wordt gas met 60 bar de ruimte ingeblazen. Zonder overdrukluiken vallen de muren eruit. Volgens Hi-Safe bestonden er geen brandwerende luiken. Wij wilden geen enkele concessie aan brandwerendheid doen, omdat alles brandwerend was uitgevoerd. Het is Hi-Safe toch gelukt om brandwerende overdrukluiken te installeren. Dat is toch iets unieks in dergelijke constructies.”

Trots op resultaat

“We zijn niet alleen tevreden, we zijn zelfs trots op het resultaat”, zegt Van der Vorst. “Technisch heeft Hi-Safe een prachtig staaltje werk geleverd met een enorme batterij gasflessen. De installatie is enorm groot en complex, met 36 blusmeldcentrales en sturingen naar de brandmeldinstallatie, en de PAC en RAC. Erg knap!”

Veilig gevoel

Volgens Van der Vorst is het aantal storingen een uitstekende graadmeter voor dit soort systemen. “Als we ergens geen ellende mee hebben gehad, is het de blusgasinstallatie. Die heeft nog nooit in storing gestaan en dat is uniek voor een nieuwe installatie met 36 aparte sturingen. Het geeft een veilig gevoel. Door de gekozen opzet van 36 compartimenten blijft het risico beperkt tot één compartiment, waarbij de automatisch blussing het ingrijpen van brandweer overbodig maakt.”

Het is Mepavex’ eerste ervaring met blusgas. Die bevalt zo goed dat Van der Vorst voortaan altijd voor blusgas zal kiezen, indien de omstandigheden en het gebouw dat toelaten. “Met Hi-Safe uiteraard. Hi-Safe is ook erg oplossingsgericht. Er werken uitstekende mensen met veel kennis. De realisatie is geruisloos gegaan en ook de korte lijnen zijn ons erg goed bevallen,” sluit hij af.

Brzo-inrichting

Mepavex valt onder het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (Brzo). Opslagfaciliteiten voor gevaarlijke stoffen moeten voldoen de PGS 15-richtlijn. PGS staat voor Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. In richtlijn 15 (PGS 15) staan de regels voor opslag en tijdelijke opslag met betrekking tot brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid.