Ontruimingsalarminstallatie voor Air Liquide

Eindhoven

Air Liquide

Installatiebedrijf

Hoppenbrouwers Techniek

Air Liquide heeft haar vestiging in Eindhoven nóg veiliger gemaakt. De specialist in industriële en medische gassen liet Hoppenbrouwers Elektrotechniek een nieuw brandmelden ontruimingssysteem van Hertek aanleggen. Inspelen op calamiteiten gaat voortaan sneller en efficiënter.

Bulktanks en gasflessen trekken overal de aandacht op de Nederlandse hoofdvestiging van Air Liquide. Hier worden flessen gekeurd, gereviseerd en gevuld met gassen voor afnemers uit de industriële en medische sector. Specialistisch werk dat aan strikte veiligheidsvoorschriften moet voldoen.

Strengere eisen
Gemeenten en verzekeraars hanteren sinds enkele jaren strengere voorwaarden voor de brandveiligheid vanbijzondere objecten, weet Hugo Ravestein, projectleider Beveiliging bij Hoppenbrouwers Elektrotechniek B.V. uit Udenhout. Zo eiste de gemeente bij Air Liquide B.V. voor het verstrekken van een gebruiksvergunning een ontruimingsinstallatie type B conform NEN 2575. “In overleg met Air Liquide hebben wij dat op locaties met potentieel brandgevaar aangevuld met branddetectie.”

Air Liquide

Flexibel systeem

Op het terrein van Air Liquide staan diverse gebouwen voor opslag, sorteren, vullen en laboratoriumonderzoek. Tussen deze gebouwen heeft Hoppenbrouwers een (glasvezelgekoppeld) netwerk aangelegd van drie Penta-centrales met hieraan gekoppeld speciale EX-melders en sirenes (explosieveilig) in het waterstofdepot. “Met de Penta-centrales kunnen we bij verschillende percentages waterstof de sirenes individueel verschillende slow whoop-signalen laten afgeven om personeel
gerichter te waarschuwen. Ook heeft lokale detectie, waarbij een medewerker een alarmnummer moest bellen, plaatsgemaakt voor centrale melding naar een brandmeldcentrale, die tevens gekoppeld is met een externe alarmcentrale. Bedrijfshulpverleners kunnen dus meteen actie ondernemen.”

Sneller actie

Volgens Ravestein beschikt de interne organisatie van Air Liquide bij calamiteiten nu nog sneller en gerichter over belangrijke informatie. “Dat levert tijdwinst op voor mens en gebouw. Ook gebruikt de interne organisatie het beveiligingsysteem
nu veel bewuster; men wil het zelfs nog uitbreiden met een personenzoekinstallatie.” Wat hem betreft valt ook dan weer de keuze op Hertek.

“Hertek lijkt op onze organisatie; er zijn korte lijnen, afspraken worden nagekomen en er wordt serieus geluisterd en meegedacht. Bovendien is Hertek erg deskundig, door onze samenwerking kunnen we klanten sneller en goedkoper een optimale installatie leveren.”

Hugo Ravestein, projectleider beveiliging bij Hoppenbrouwers