Hertek is VCA-gecertificeerd

Steeds vaker wordt aan ons gevraagd of Hertek over een VCA-certificaat beschikt en veel van onze opdrachtgevers stellen dit zelfs als voorwaarde. Wij zijn dan ook zeer verheugd om u te melden dat wij VCA (1 ster)-gecertificeerd zijn. Wij zijn ervan overtuigd met deze oplossing aan de behoefte van onze klanten gehoor te geven. Met deze certificering nemen wij onze verantwoordelijkheid en voorkomen wij dat mensen onnodig in gevaar komen tijdens werkzaamheden.

Waar staat VCA eigenlijk voor?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is bedoeld om u veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen. In feite is VCA veel meer dan een checklist. Het is een veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.

Wat is eigenlijk het verschil tussen VCA* (1 ster) en VCA** (2 sterren)?

VCA (1 ster) is vooral bedoeld voor bedrijven die als onderaannemer werken en VCA (2 sterren) is vooral bedoeld voor bedrijven die als hoofdaannemer werken. VCA (2 sterren) is niet beter of hoger dan VCA (1 ster).

VCA-certificatie is bedoeld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico in een risicovolle omgeving. Vaak gaat het om constructie- of onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. VCA-certificatie wordt veel gevraagd in de volgende branches:

  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek en procesbesturing
  • Bouwkunde
  • Civiele techniek
  • Overige technische diensten, zoals isolatie, steigerbouw, industrieel reinigen, stralen/conserveren/schilderen, transport, inspectie, etc.

De ontwikkeling van het VCA-certificatiesysteem werd in 1989 opgestart door de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid en bestaat sinds 1994.Vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven en aannemers wilden een systeem opzetten om aannemersorganisaties objectief te toetsen op hun veiligheidsbeleid en -prestaties. Inmiddels wordt de VCA algemeen erkend als industriestandaard.

Het VCA-systeem (het zogenaamde certificatieschema) voldoet aan de eisen die in Europese normen zijn vastgelegd. Daardoor wordt internationale toepassing en eventueel wederzijdse erkenning tussen de Europese landen vereenvoudigd.

Kijk voor meer informatie www.vca.nl