Blindelings naar de nooduitgang

Afgelopen week heb ik net als 45 miljoen andere mensen gekeken naar de horrorfilm Bird Box. Deze Netflix Original met Sandra Bullock in de hoofdrol is een post-apocalyptische horrorfilm. Daarin valt de mens ten prooi aan een mysterieus monster dat haar slachtoffers tot zelfmoord drijft zodra 'de schim' wordt gezien. Alleen door geblinddoekt door het leven te gaan, blijf je beschermt. Dit zette mij aan het denken. Hoe brengen blinden en slechtzienden zichzelf in veiligheid in noodsituaties onder 'normale' omstandigheden?

In een bekende omgeving, als thuis of op het werk, is het makkelijker dan in een totaal onbekende of nieuwe omgeving. Uiteraard zijn er altijd mensen bereid om te helpen maar wat als er niemand in de buurt is? Kan techniek in die gevallen misschien de uitkomst bieden?

Google Lookout

Vorig jaar mei heeft Google de app Lookout aangekondigd tijdens de I/O conferentie. Met deze app wil Google het leven van 253 miljoen blinden en slechtzienden een stuk veiliger en aangenamer maken. De app gebruikt de camera van de smartphone om de gebruiker veilig door een ruimte te laten navigeren. Gebruikers die de app aan hebben staan, moeten hun toestel met de camera naar voren gericht om de nek dragen, of in de zak van een shirt.

Google Lookout telefoondrager

De camera scant de ruimte en analyseert verschillende objecten. De relevante informatie die de applicatie daaruit weet te halen, worden dan met de hulp van gesproken tekst doorgegeven aan de gebruiker. Zo vertelt de app dat er een stoel staat in een bepaalde hoek vanaf de app gebruiker. De Google Lookout app kan ook teksten lezen, zoals Exit bordjes (Amerikaanse vluchtwegaanduiding). Of de app in een later stadium ook de Europese vluchtwegaanduidingen kan lezen is nog niet bekendgemaakt.

Google Lookout app view impressie
Bron: Google

Er zijn vier modes beschikbaar in de app: Home, Work & Play, Scan of Experimental. Deze modes vertellen de app waarop deze zich moet focussen. Home, bijvoorbeeld, vertelt de gebruiker waar meubelstukken staan tijdens het schoonmaken of uitvoeren van klusjes en geeft aan wanneer objecten niet op hun vaste plaats staan. Work & Play kan vertellen waar de lift is binnen een kantoorgebouw, of waar jouw gereedschap/hulpmiddel ligt dat je nodig hebt om je werk uit te voeren. In onderstaande video vertelt de app aan de gebruiker waar de schaar ligt die ze nodig heeft.

Gebruikers kunnen ook de modes Scan of Experimental selecteren. Hiermee activeren zij de beta versie. Deze gebruikt kunstmatige intelligentie om uit te zoeken wat blinden of slechtzienden echt belangrijk vinden en nodig hebben van de app. Dus, hoe meer mensen het gebruiken, hoe beter de app wordt. Google is niet de eerste die met deze techniek aan de slag gaat, maar gebruikt nu haar bronnen en expertise om deze techniek verder te ontwikkelen.

Helpende hand

Als de hoofdrolspelers in Bird Box allemaal de Google Lookout app hadden gehad, was de film een stuk minder spannend geweest. Helaas is de app ten tijde van het verschijnen van dit blogbericht nog niet gelanceerd. Met het lanceren van de app worden blinden en slechtzienden nog minder afhankelijk van de hulp van anderen. Wanneer je onverhoopt in een noodsituatie terecht komt, onder 'normale' omstandigheden, kijk dan goed om je heen en ben behulpzaam voor iedereen. Niet alleen voor blinden of slechtzienden. Alleen zo zorgen we samen voor een veiligere wereld.