Het 3D BIM model helpt veiligheid verhogen

Hertek, de specialist in veiligheid in gebouwen, is onlangs toegetreden tot BIM register. Fer Houben van business unit Hertek Safety is binnen de Hertek Groep pionier in het werken met de BIM werkmethodiek. Dankzij zijn werk zijn bijvoorbeeld de veiligheidsoplossingen zoals brandmeld-, ontruiming- en noodverlichtingsinstallaties beschikbaar als BIM objecten.

Hertek Safety levert oplossingen voor brandmeld-, ontruimingsalarmerings- en noodverlichtingsinstallaties. “Daarnaast ontwerpen we en geven we advies in het voortraject of definitieve ontwerpfase,” zegt commercieel adviseur en BIM manager Fer Houben.

BIM pionier

Houben tekent al jaren als Autocad tekenaar aan de Hertek Safety producten. “Toen 3D en het Bouw Informatie Model erbij kwamen werd het alleen maar leuker!” Hij zag voor Hertek al vroeg de kansen om klanten en ontwerpers in het bijzonder, op weg te helpen in hun modellen. Hij zorgde ervoor dat de eerste productfamilies in 3D files beschikbaar kwamen voor Bouw Informatie Modellen. “We tekenden eerst de goed lopende producten. Met deze nauwkeurige tekeningen krijgt de klant niet alleen de technische informatie maar ook inzicht in hoe het product er straks in het echt in de ruimte uit zal zien.”

Hertek beschikt nu over een uitgebreide BIM objecten bibliotheek voor haar klanten.

Hertek Revit Familie
Diverse BIM objecten van Hertek

Informatie delen

“We zitten met Hertek Safety in het voortraject en overleggen samen met de experts welke brandmeld-, ontruimingsalarmerings- of noodverlichtingsinstallatie het best geschikt is of waar de noodverlichting aangebracht moet worden. We kunnen dit aan de hand van het 3D model nauwkeurig invullen. We moeten ons daarbij houden aan de regels van het bouwbesluit en onze producten en ontwerpen voor veiligheid zijn vastgelegd in normen. Daarnaast leveren we onze producten aan installatiebedrijven en vinden onze producten ook via onze dealers en partners de weg naar de markt. Daarom stellen we de 3D informatie graag beschikbaar aan ontwerpers.”

Het team van Houben is met vier of vijf man in het ruim 250 werknemers tellende bedrijf klein. “Het voornaamste werk in ons bedrijf is nog conventioneel. Maar de voordelen van werken met het Bouw Informatie Model zijn talrijk. Zo kan ik op basis van het model eenvoudig aantallen genereren en koppelen aan de beschikbaarheid in de voorraad. Of wat te denken van de functie van het model in de beheerfase van een gebouw. Dan kunnen beheerders met een druk op de knop de installatie bijbestellen of ons raadplegen bij onderhoud en hebben zij snel toegang tot alle relevante gegevens. Ook zou het mooi zijn als we een oplossing als Hertek Connect aan het BIM model kunnen koppelen, hiermee heeft men altijd én overal inzicht en controle over de brandmeldinstallatie(s) met een app.” Voorlopig vinden ontwerpers en opdrachtgevers een ervaren partner in Hertek die met hen meedenkt en ontwerpt in de BIM werkmethodiek maar ook het productassortiment virtueel voor hen klaar heeft staan.

Downloaden via Hertek DMS

Hertek biedt u via haar Document Management Systeem (DMS) de meest recente BIM informatie. Denk aan nieuwe objectfamilies en updates. Door in te loggen heeft u direct toegang tot deze waardevolle content, die u tevens kunt downloaden.

Heeft u nog geen login voor het online Document Management Systeem van Hertek? Meld u dan aan voor een gratis DMS-account. U kunt daarmee alle BIM families inzien en downloaden.

Direct beginnen met modeleren

Heeft u al toegang tot het Document Management Systeem (DMS) van Hertek? Dan kunt u meteen inloggen en toegang tot de BIM-families aanvragen.