Het ontstaan en bestaansrecht van Expera

Sinds de lancering van de Expera brandmeldinstallatie heb ik een paar keer een gesprek gevoerd over het bestaansrecht van een simpel geadresseerd systeem voor de prijs van een conventionele brandmeldinstallatie. Als de geestelijk vader van het concept geven wij u graag een kijkje in de historie achter de ontwikkeling van de Expera brandmeldinstallatie.

De beperkingen van conventioneel brandmeldinstallaties

Conventionele brandmeldinstallaties zijn gebaseerd op technologieën vanuit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Dit zie je terug in de beperkingen van conventionele installaties: ze hebben beperkte informatie over wat er in de installaties gebeurd en zijn technisch gelimiteerd. Hierdoor wordt een brandmelding bijvoorbeeld maximaal op groepsniveau gemeld. Als gevolg zijn de brandmeldcentrales ook niet in staat in het geven van adequate informatie over de exacte locatie van een brand of storing.

Ook heeft de conventionele installatie een inherent probleem doordat het werkt met lijnprincipe per functie. Of praktisch gezegd, voor handbrandmelders ligt er een kabel die vanuit een conventionele brandmeldinstallatie vertrekt zoals ook voor de brandmelders en de sirenes. Niet alleen moet de lijn bekabeling hier functiebehoudend zijn maar ook functiebehoudend geïnstalleerd worden en dat heeft impact op het totale budget. Daarmee biedt het trouwens nog geen garantie op behoud van functioneren. Bij een storing is de kans groot dat 50% of meer brandmelders, handbrandmelders of sirenes op de lijn niet beschikbaar zijn.

Conventioneel versus geadresseerd
Conventionele versus adreseerbare brandmeldinstallatie

Een krimpende markt

Niet alleen technische redenen maar ook economische trends spelen een belangrijke rol. De verkoop van conventionele installaties hebben in het begin van deze decennia een grote terugval gehad volgens de gegevens van de Federatie Veilig Nederland. In het algemeen zorgen terugvallende verkopen dat prijzen over tijd gaan stijgen. Immers zijn er bij beperkte volumes wel investeringen nodig om productie en certificering in orde te houden. Daarnaast worden bepaalde componenten schaarser. Niet alle onderdelen voor de elektronica en sturing worden eeuwig geproduceerd. Dat zal uiteindelijk producenten dwingen tot twee opties: een update met benodigde investeringen en certificering. Of waarschijnlijker, aankondiging van een 'end of life' voor hun conventionele brandmeldinstallatie. Persoonlijk komt dan bij mij de analogie van het cassettebandje naar boven. Ooit de standaard om muziek te transporteren die je in elke winkel kon vinden. Tegenwoordig betaal je een factor meer voor zo'n klassiek cassettebandje. Dus prijsstijgingen voor de hele keten zijn dus te verwachten.

Technologische vooruitgang

Sinds begin jaren 90 heeft technologie ontwikkeling niet stil gestaan. Uiteindelijk zijn rookmelders en brandmeldcentrales gewoon groene printplaten met processors die een bepaald signaal verwerken. Om een beetje gevoel te krijgen van hoeveel er verandert is, is de wet van Moore een goede maatstaf. Deze wet dicteert dat iedere 18 maanden de processorkracht verdubbeld. Dus voor een conventionele brandmelder van begin jaren 90 is de processorkracht een factor 65.000 sneller geworden. Dit betekent praktisch dat we nu sneller, compacter en goedkoper branddetectie oplossingen kunnen produceren.

Expera

Met deze drie trends in het achterhoofd zijn we bij Hertek begonnen met het definiëren van een compleet nieuwe brandmeldinstallatie. In essentie is de Expera een simpele brandmeldoplossing met de kostprijs van een conventionele brandmeldoplossing, de voordelen van een adresseerbare brandmeldinstallatie en door het gebruiksgemak snel operationeel. In het begin leek het een onmogelijk vertrekpunt die in 24 maanden succesvol werd gelanceerd en alle verwachtingen overtreft.

Wanneer u binnenkort een conventionele brandmeldoplossing gaat aanpassen of vervangen, overweeg dan Expera als een toekomstbestendige oplossing. In ieder geval is het een betaalbaar en zeker een veiliger idee.