Noodverlichting voor badinrichtingen en zwembaden

Noodverlichting is essentieel voor veiligheid in drukke omgevingen zoals zwembaden, in geval van stroomuitval of noodsituaties. Bij een stroomuitval gaat de noodverlichting automatisch aan, waardoor het gebied wordt verlicht en mensen worden geholpen om een veilige route naar een uitgang te vinden.

Dit is vooral belangrijk in gebieden zoals zwembaden, waar mensen in een noodsituatie gedesoriënteerd kunnen zijn. Echter vraagt een dergelijke omgeving wat extra van een armatuur. In deze blog vertellen wij u waar u op moet letten bij het kiezen van noodverlichting.

Hieronder gaan we in op belangrijke factoren waar rekening mee moet worden gehouden bij het kiezen van noodverlichting voor een zwembadgebied:

  • Sproeiwaterdichtheid: De verlichtingsarmaturen in een zwembadgebied moeten waterdicht zijn om elektrocutie of schade aan de armatuur te voorkomen. In een zwembadomgeving is er sprake van veel vocht en waterdamp, wat kan leiden tot corrosie of kortsluiting in elektrische apparatuur die niet waterdicht is. Hiervoor zijn beschermingsklassen gedefinieerd. De IP65 beschermingsklasse betekent dat het armatuur volledig beschermd is tegen stof en water. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor gebruik in omgevingen waar veel vocht en water aanwezig zijn. Armaturen met een IP65-beschermingsklasse functioneren in de zwembadomgevingen probleemloos zonder dat ze worden aangetast door de vochtigheid.
  • Corrosiebestendigheid: Chloor en andere zwembadchemicaliën kunnen corrosie veroorzaken in metalen armaturen. Daarom wordt aanbevolen om armaturen te kiezen die zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen corrosie.
  • Impactbestendigheid: Hierbij kijken we naar de mate van bescherming die een elektrische behuizing biedt tegen externe mechanische stoten, waarbij IK10 het hoogste niveau van bescherming tegen impact aangeeft. Dit betekent dat een IK10 noodverlichtingsarmatuur in staat is om een hoge mate van fysieke impact te weerstaan.

Hertek biedt ook geschikte productoplossingen toepasbaar in omgevingen met hoog chloorgehalte zoals zwembaden, sauna's en spa's. De Trendlux is speciaal ontworpen voor gebruik in veeleisende omgevingen en heeft robuuste armaturen die gemaakt zijn van krasbestendig polycarbonaat en bestand zijn tegen stoten. Bovendien zijn Trendlux armaturen volledig waterdicht en eenvoudig te installeren. Hierbij is het van belang dat de bijgeleverde rubberen invoeren juist worden toegepast om het armatuur op de juiste wijze af te sluiten en beschermen tegen invloeden van buitenaf. Let er uiteraard wel op dat bij de montage de juiste bevestigingsmaterialen worden gebruikt.

De Trendlux noodverlichtingsarmaturen zijn de perfecte oplossing voor locaties waar robuustheid noodzakelijk is, zoals zwembaden en andere industriële omgevingen. Deze armaturen zijn ontworpen om tegen een stootje te kunnen en bieden de betrouwbaarheid en duurzaamheid die u nodig heeft.

Met een geavanceerde Twin "V" dubbele LED-strip met een hoge efficiëntie van 150 lm/w, bent u verzekerd van een goede leesbaarheid, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. Daarnaast zijn deze noodverlichtingsarmaturen stevig en slagvast (IK10) en volledig stof- en waterbestendig. Dit betekent dat het armatuur bestand is tegen het binnendringen van water en vocht, waardoor het niet alleen veilig en betrouwbaar blijft, maar ook de kans op corrosie en schade aan de elektrische componenten wordt verminderd.

Bovendien bieden wij een garantie van 10 jaar op het armatuur en 8 jaar op de batterij, waardoor u met een gerust hart kunt vertrouwen op onze producten. Kortom, als u op zoek bent naar betrouwbare, duurzame en robuuste noodverlichting voor uw zwembad of industriële omgeving, dan zijn de Trendlux armaturen de perfecte keuze.

Montage- en bevestigingsmaterialen in zwembaden
Sinds 2004 is bekend dat in zwembaden roestvaststaal wordt toegepast dat tot veiligheidsproblemen kan leiden. Roestvaststaal is een familie van staallegeringen waarvan sommige soorten gevoelig zijn voor spanningscorrosie, waardoor plotselinge breuk kan optreden. De atmosfeer in zwembaden is door het gebruik van desinfectiemiddelen op basis van chloor agressief voor de meest gebruikelijke soorten roestvaststaal. Om veiligheidsredenen moeten derhalve montage- en bevestigingsmaterialen in zwembaden ontdaan worden van roestvaststaal.

Een aantal roestvaststaal soorten zijn niet gevoelig voor spanningscorrosie in de zwembadatmosfeer. Deze resistente rvs soorten worden aangeduid met de typenamen 1.4529, 1.4547 en 1.4565.

Eind december 2015 is door NEN de Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 9200:2015 ‘Metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden’ gepubliceerd. NPR 9200 geeft aan welke materialen ten behoeve van metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in overdekte zwembaden kunnen worden toegepast.

Montage- en bevestigingsmaterialen die geschikt zijn in zwembaden, zijn onder andere aluminiumlegeringen voorzien van de juiste oppervlaktebehandeling en koolstofstaal waarop een dunne laag zink is aangebracht.

Assortimentsoverzicht Decentraal Noodverlichting (16-9)

Assortimentsoverzicht decentrale noodverlichting

Met het decentrale noodverlichtingportfolio van Hertek Safety bieden wij een betrouwbare uitkomst voor alle soorten gebouwen en situaties.

Vraag direct aan!

Mocht u als lezer nog vragen hebben neem dan contact op met uw uw contactpersoon binnen Hertek of met een van onze noodverlichtingsspecialisten.