Safety First check voor curlingouders

Afgelopen zondag zagen 4,4 miljoen mensen de eerste aflevering van het tweede seizoen van de Luizenmoeder. Schooldirecteur Anton, gespeeld door Diederik Ebbinge, wil van basisschool ‘De Klimop’ de veiligste school van de regio maken. Dat het niet loopt zoals verwacht, levert een aantal smaakvolle én humoristische scenes.

De Luizenmoeder - Safety First

Het zet mij aan het denken; hoe weet ik als (curling)ouder dat het allemaal goed gesteld is met de brandveiligheid op een basisschool of kinderopvang? Tijd voor een safety check bij de kinderopvang van mijn dochter Ellin!

Omgevingsvergunning

De afgegeven omgevingsvergunning voor de locatie moet aansluiten op de ontplooide activiteiten. Informeer bij de gemeente of een omgevingsvergunning is afgegeven en voor welk doel, dit kan gemakkelijk en snel online. In mijn geval kreeg ik al binnen enkele dagen de gevraagde informatie. De gebruiksfunctie, in dit geval kinderopvang, bepaalt uiteindelijk of een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatieverplicht is. Met de handige projecteringswijzer voor brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties van Hertek controleer je per gebruiksfunctie of een brandmeldinstallatie verplicht is. De kinderopvang van mijn dochter beschikt over de juiste omgevingsvergunning. Fijn, dat is in ieder geval in orde!

Inspectiecertificaat en onderhoud

Wanneer een brandmeldinstallatie verplicht is voldoet een huis-tuin-en-keukenrookmelder, waarvan je het signaal uitzet met een afstandsbediening, uiteraard niet. Een wettelijk verplichte brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie moet regelmatig onderhouden worden en mogelijk ook geïnspecteerd (ook dit is te raadplegen via de projecteringswijzer). Je controleert dit door het inspectiecertificaat en onderhoudsrapport op te vragen bij de basisschool of kinderopvang. Ook hier kreeg ik snel het gewenste inzicht. En dit is perfect op orde!

Curlingouders

“Wat zijn curlingouders? In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het niet de ouders van kinderen die de sport curling beoefenen. De term is bedacht door de Deense psycholoog Bent Hougaard. Hij constateerde dat steeds meer ouders hun kind tegen de gevaren in de wereld overbeschermen. Net zoals bij curling, waarin met bezems de baan van de schijf op het ijs wordt vrijgemaakt, doen zij dit door alle ‘obstakels’ die op het pad van hun kind komen voortijdig weg te vegen.”

Wanneer ik mijn dochter Ellin naar de kinderopvang breng, stelt de zekerheid mij gerust dat het daar brandveilig is. Als potentiële curlingouder ben ik daarom meer dan gerustgesteld. Gelukkig bieden ze naast veilige ook goede kinderopvang!