Atlas Theater rekent af met loze meldingen

Loze brandmeldingen verstoren menige theatervoorstelling. Maar niet in het nieuwe Atlas Theater te Emmen. Het complexe gebouw heeft de optimale brandbeveiliging die elk theater zich wenst.

Het is de nachtmerrie van elke theaterdirecteur: een voorstelling onderbreken of zelfs afbreken vanwege een loze brandmelding. Vaak is theaterrook de oorzaak, soms een rokende acteur op het toilet. Maar altijd is de verstoring ernstig, vooral als het brandmeldsysteem vele andere installaties aanstuurt. Die overlast wilde het Atlas Theater, onderdeel van Wildlands Adventure Zoo, per se voorkomen. En daarom realiseerde Harwig Beveiligingstechniek een werkend Hertek systeem zonder loze detectie en met voldoende vertraging en verkenningstijd (respectievelijk 0,5 en 2,5 min).

Complex
Complex was het Atlas Theater in meerdere opzichten voor Harwig, dat als onderaannemer de totale beveiliging voor zijn rekening nam. Op de eerste plaats door de multifunctionele opzet: het gebouw herbergt twee schouwburgzalen (totaal 1.100 zitplaatsen), congresfaciliteiten, meerdere horecavoorzieningen en kantoren. Maar meer nog door de bijzondere architectuur met ingewikkelde vormen, moeilijk bereikbare plekken en wisselende hoogten.

Niet standaard
“Standaard projecteren was niet mogelijk”, zegt Gert Penning, die achtereenvolgens als leidinggevend monteur en projectleider erbij was betrokken. Dat resulteerde bijvoorbeeld in melders op sokkels aan de hoge, golvende plafonds. Ingrijpender was de verticale brandscheiding in het hele gebouw. “Die maakte de bekabeling extra complex; zo moesten wij alle lussen met sturingen voor functiebehoud redundant uitvoeren.”

Geïntegreerd systeem
Op basis van het Programma van Eisen van Hertek maakte Harwig de juiste projectering met een geïntegreerd netwerk van een brandmeldinstallatie met volledige bewaking en een ontruimingsalarminstallatie type A met slow-whoops en gesproken bericht. De brandmeldinstallatie bestaat uit twee Penta 2-4 lus centrales met circa 450 melders, 200 nevenindicatoren en 90 I/O-modules. Ook zijn 9 aspiratiesystemen (zalen, toneel, technische ruimten en liften) geïntegreerd. De ontruimingsalarminstallatie omvat twee systeemkasten, één bedieningspaneel en bijna 400 luidsprekers.

Slimme oplossing
Een bijzondere, gecombineerde oplossing was nodig om de specifieke theaterwensen te vervullen. Tijdens een theatervoorstelling zijn twee van de drie brandmeldcentrales in het grote gebouw niet ‘bemand’. Om te voorkomen dat men een eventuele melding niet (tijdig) opmerkt, plaatste Harwig twee extra nevenpanelen bij de zalen en in de regieruimte. Hierop kan aanwezig personeel tijdens de opbouw en voorstelling eventuele meldingen aflezen. En om loze meldingen door bijvoorbeeld theaterrook van hazers te voorkomen, paste Harwig op advies van Hertek in en rondom de toneelruimten speciale melders toe. Deze BIM531 melders detecteren wel CO en temperatuur, maar geen theaterrook. Dat alles maakt de brandbeveiliging van het theater optimaal. De voorstelling kan beginnen!