Hertek draadloze brandmeldinstallatie beschermt rijksmonument De Kunstkeuken

Een monumentaal pand voorzien van een volledige brandmeldinstallatie zonder de waarde te verliezen. Dat was de uitdaging van De Kunstkeuken en Gemeente Valkenswaard. De Kunstkeuken is uniek in de regio Zuid-Oost Brabant door combinatie tussen kunstgalerie en horecagelegenheid. Samen met SPIE kozen zij voor de Hertek draadloze brandmeldinstallatie. Hierdoor is het rijksmonument behouden, niet opvallend in het zicht voor de bezoekers en is het pand volledig brandveilig.

Rijksmonument

De Kunstkeuken is gevestigd in het prachtige monumentale oude raadhuis van Valkenswaard. Danny Lange, eigenaar van De Kunstkeuken, vertelt ons: “Ongeveer anderhalf jaar geleden is er door de Gemeente Valkenswaard een aanbesteding uitgeschreven voor de brandmeldinstallatie bij De Kunstkeuken. Bij de aanbesteding moest er rekening gehouden worden met het feit dat het pand een rijksmonument is. Dit is een uitdaging, aangezien het pand volledig behouden moet worden. Bij eventuele aanpassingen in het pand zal er altijd overleg moeten plaatsvinden met de gemeente. Het gebouw bestaat uit 3 verdiepingen met een kelder. Er diende een andere oplossing te komen dan een volledig bedrade installatie. Toch moest de installateur rekening houden met de functie van galerie en horeca. De brandweer heeft toen aangegeven dat er brandmelders in het gebouw moesten komen. SPIE heeft uiteindelijk deze aanbesteding gekregen. Na goed overleg tussen Gemeente Valkenswaard, Spie en De Kunstkeuken kozen wij voor de Hertek draadloze brandmeldinstallatie.

Samenwerking

“Momenteel hangt ongeveer één jaar een Hertek draadloze brandmeldinstallatie in de Kunstkeuken, dat perfect werkt”, vult Frank Meijsen van SPIE aan. Hij vertelt verder: “Wij hebben voor Hertek gekozen gezien de kwaliteit en veiligheid van alle producten. Mede daarom zijn wij ook Hertek Dealer. Het onderhoud van de brandmeldinstallatie bij de Kunstkeuken valt het eerste jaar onder de Gemeente Valkenswaard. De volgende jaren zal dit in handen liggen van De Kunstkeuken in combinatie met het onderhoud van de brandmeldinstallatie in het gemeentehuis.”

“De samenwerking tussen SPIE, De Kunstkeuken en Gemeente Valkenswaard is uitermate positief verlopen.” geeft Danny aan. Hij gaat verder: “Daarnaast zat er nog een vierde partij tussen, Nieman Raadgevend Ingenieurs, die als adviseur fungeerde tussen alle partijen. Dit heb ik als erg prettig ervaren. Het valt en staat met fatsoenlijk en open communiceren. Dit is door alle partijen goed gedaan. Wij hebben geen overlast of omzet misgelopen bij het inbedrijfstellen van de installatie. SPIE voerde dit uit op de dagen dat wij gesloten waren of er zo min mogelijk last van hadden. Ik kan wel zeggen dat de samenwerking uitermate goed bevallen is.”