Historische kathedraal Notre-Dame (Parijs) deels verwoest door vlammenzee

Op maandagavond 15 april 2019 woedt een grote brand in de beroemde historische Parijse kathedraal Notre-Dame. De Franse brandweer liet omstreeks 23.00 uur weten dat het belangrijkste deel van de Notre-Dame in Parijs bewaard blijft . De structuur en de 90 meter hoge torens van de wereldberoemde kathedraal zijn gered maar het dak en de binnenkant van het bouwwerk zijn zo goed als verwoest.

Bijna 400 Parijse brandweerlieden zijn uren bezig geweest met het blussen van de brand. Het middenschip van de kathedraal ging als eerste in rook op en het vuur verspreidde zich in rap tempo. Omstreeks 20:00 uur kwam een groot deel van het dak naar beneden en niet veel later stortte ook de linker torenspits in elkaar.

De meeste kunstschatten en relikwieën in de Notre-Dame zijn kort na het uitbreken van de brand veiliggesteld van de vlammenzee. Helaas is tijdens deze reddingsactie een brandweerman zwaargewond geraakt. De enorme collectie bestaat uit beroemde kunstwerken en relikwieën die van Jezus Christus zijn zoals de doornenkroon, een stuk uit het kruis en spijkers die zijn gebruikt bij de kruisiging. De oorzaak van de brand is nog onbekend maar volgens bronnen vonden er wel werkzaamheden plaats in de linkertoren waar de steigers zichtbaar aanwezig waren.

Historische kathedraal Notre-Dame wereldberoemd

De eeuwenoude kathedraal staat in het midden van het centrum van Parijs op het Île de la Cité en is een van de grootste toeristische trekpleisters van Parijs. De Notre-Dame kenmerkt zich door de schitterende gebrandschilderde ramen en 90 meter hoge torens. Maurice de Sully, bisschop van Parijs is de architect van de Notre-Dame. In 1163 werd de eerste steen gelegd in het bijzijn van paus Alexander III. Bijna 200 jaar later is de bouw in 1345 voltooid. Napoleon Bonaparte kroont zichzelf tot koning in de kathedraal in 1804. Het wereldberoemde boek ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’ uit 1831 van de Franse schrijver Victor Hugo heeft de kathedraal veel bekendheid gegeven. In 1845 start een grootschalige restauratie die vervolgens 23 jaar in beslag nam. Nog voordat de renovatiewerkzaamheden waren voltooid werd de Notre-Dame uitgeroepen tot Frans historisch monument. In 1970 werd oud-President Charles de Gaulle begraven in de Notre-Dame. Er liggen in de kathedraal meer beroemde Franse presidenten, politici, schrijvers en geestelijken begraven. Na ruim 800 jaar wordt de kathedraal in 1991 opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoederen. Een grote brand verwoest op maandag 15 april 2019 het middenschip en dak. Jaarlijks brengen miljoenen mensen van over de hele wereld een bezoek aan de kathedraal. Er waren daardoor veel ooggetuigen van de vlammenzee.

Brandbeveiliging historische gebouwen

Werkzaamheden aan historische gebouwen vormen vaker de oorzaak van een desastreuze brand. De oorzaak van de brand in de Notre-Dame is overigens nog niet officieel vastgesteld. Nederland kent ook veel historische gebouwen waaronder kastelen, kloosters, kerken en kathedralen. Alleen met een totaaloplossing met sprinkerinstallatie of watermist kun je de brandschade beperken maar nooit geheel voorkomen. De moeilijkheidsgraad van het brandveilig maken van dergelijke monumenten zit hem vaak in de complexiteit van het bouwwerk. Daarnaast mogen sprinklers en nozzles de esthetische waarde van het gebouw niet afbreken. Veilig werken beperkt de risico's die werkzaamheden met zich meebrengen vooral bij gebouwen met historische, artistieke, of andere sociaal-culturele waarde.