Brandbeveiliging- en bewakingsoplossing voor cliënten in Rijksmonumentlocatie Novadic-Kentron

Verslavingskliniek Sint-Oedenrode

Installatiebedrijf

Croonwolter&dros

Voor de verslavingskliniek van Novadic-Kentron in Sint-Oedenrode heeft Hertek de complete cliëntbewaking verzorgd.

Over Novadic-Kentron

Novadic-Kentron biedt intensieve zorg en behandeling voor allerlei verslavingen aan verslaafden van alle leeftijden. De kliniek in Sint-Oedenrode huisvest en behandelt jonge verslaafden.

Behoefte klant

Voor de verbouwing van het Damianenklooster in Sint-Oedenrode tot verslavingskliniek zocht Novadic-Kentron een passende bewakings- en brandbeveiligingsoplossing. Een extra uitdaging was de Rijksmonumentenstatus van het pand. De architectuur en stijlkenmerken van het gebouw moesten dus in stand blijven.

Novadic-Kentron

Oplossing

Installatiepartner Croonwolter&dros adviseerde Novadic-Kentron de brandbeveiliging met Hertek systemen uit te voeren. Ze koos voor volledige bewaking door flexibele type B ontruiming met draadloze detectie. De brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie voor de vier gebouwvleugels omvat 3 Penta centrales (twee vleugels gecombineerd), 1 brandweerpaneel, 8 draadloze XPanders, circa 60 draadloze melders, 36 handmelders, 325 automatische melders, 175 sirenes en 1 flitslicht.

In de gangen zijn optische brandmelders toegepast, terwijl de cliëntenkamers zijn uitgerust met multisensor melders (rook en thermisch). Het systeem voorziet in de sturing van deuren voor ontruiming en compartimentering, en in doormelding naar de brandweer. Ook heeft Hertek een ESPA-koppeling aangebracht met een DECT-communicatiesysteem voor de zorgverleners. Door het gebruik van draadloze detectie zijn er nauwelijks leidingen in het zicht en is het historische karkater behouden.

“Voordeel van de oplossingen van Hertek is dat we de zenders en ontvanger in dezelfde lus kunnen opnemen als de andere melders en signaalgevers. Externe voedingen, die alleen maar leiden tot extra bekabeling, remplace en vervangen van accu’s, zijn niet nodig.”

Guido Geraedts, technical consultant brandbeveiliging bij Croonwolter&dros