Brandbeveiligingsoplossing geschikt voor continue veranderende gebruikersfuncties A'dam Toren

Amsterdam

A'dam Toren

Installatiebedrijf

Dijkink Elektra BV

Amsterdam Dance and Music Toren is een inspirerende broedplaats waar creativiteit floreert. In het ontwerp van de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie hield Hertek rekening met de diversiteit van de gebruikers van het gebouw .

Behoefte klant

Het bruist van de muziek in de A’DAM Toren. Als een enorme speaker torent de dynamic hub boven het Amsterdamse IJ uit. Naast iconen als Sony Music en Gibson zetelen talrijke jonge, creatieve bedrijfjes met een passie voor muziek in de A’DAM Toren. Samen met café’s, restaurants, conferentiezalen, een hotel en een nachtclub maken zij van de gerenoveerde Shell-toren een multifunctioneel gebouw.

Voor transformatie van kantoorgebouw naar creatief multifunctionele pleisterplaats voor muziekliefhebbers was een compleet nieuwe brandbeveiligingsoplossing nodig.

A'dam Toren

Oplossing

In de A'DAM Toren ontmoeten professionals en liefhebbers van muziek elkaar in een relaxte, brandveilige setting, mede dankzij Hertek en Dijkink Elektra.

De A’DAM Toren is grotendeels uitgerust met volledige branddetectie en heeft gedeeltelijke detectie op de acht kantoorlagen. De brandmeldinstallatie (BMI) bestaat uit een netwerk van vijf Penta centrales (4-lus en 2-lus) overeenkomstig de verschillende gebruiksfuncties. Vanuit de BMI vinden bijna alle sturingen plaats: liften, deuren, toegangscontrole, luchtbehandeling en ontruiming. Meldingen komen binnen bij de 24/7 bemande centrale receptie, waar zich ook het geografisch paneel en een ontruimingspaneel bevinden. Ter ondersteuning vindt automatische doormelding naar een PAC plaats via een ESPA interface. Bouwkundige scheidingen in het systeem garanderen functiebehoud.

De ontruimingsalarminstallatie (OAI) type A staat in de kelder en werkt op basis van zone alarmering (één of meerdere verdiepingen). Dat voorkomt bij brand onnodige congestie in de smalle trappenhuizen. Verder is de ondergrondse parkeergarage uitgerust met LIST-bekabeling (vier zones) en worden negen liften bewaakt met aspiratiesystemen (ASD).

De intensieve verbouwing van de A’DAM Toren heeft in totaal drie jaar in beslag genomen. R2B Inspecties, dat de brandveiligheid ook tussentijds beoordeelde, heeft de certificatie van het gebouw afgegeven. Hiermee heeft Dijkink Elektra dit grote project veilig opgeleverd en maakt de creatieve samenwerking met Hertek plaats voor de interactieve dynamiek van de A’DAMmers.

Complexiteit oplossing

“Dit gebouw was eigenlijk nooit echt casco”, zegt Henk-Jan Altena drie jaar na aanvang van het installatiewerk met gevoel voor understatement. Al snel kwamen de eerste huurders in het 22 verdiepingen tellende gebouw terwijl de verbouwing doorging. Dat maakt installeren een stuk complexer, weet de projectleider van Dijkink Elektra B.V., die de gehele e-installatie in opdracht van J.P. van Eesteren B.V. realiseert. “Zeker als het geen standaard kantoren met een systeemplafond, maar creatieve bedrijven met vergelijkbare interieurwensen betreft.”

De projectering en installatie van branddetectie volgen de diversiteit van het ruimtegebruik op de voet. Niet alleen doordat wanden en kasten verschuiven. Maar ook wanneer er afwijkende plafonds in komen, zoals de geperforeerde plafondpanelen in het ronddraaiende restaurant.

A'dam Toren

“Penta is een fijn systeem, dat wij zeer flexibel en zonder softwarematige beperkingen kunnen aanleggen en wijzigen. Mede dankzij de flexibele samenwerking met Hertek, die het Programma van Eisen, de projectering en inbedrijfstelling verzorgde, is de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie nu gecertificeerd.”

Henk-Jan Altena, projectleider bij Dijkink Elektra BV