Stroomstoring? Hoe garandeer je de werking van je brandmeld- of noodverlichtingsinstallatie

Recent heeft een stroomstoring bij de gevangenis in Sittard het nieuws gehaald. Niet iets spannends zou je zeggen, kan gebeuren. Echter verontruste het mij dat de brandmeldinstallatie niet of slechts gedeeltelijk zou werken tijdens deze stroomstoring. Juist in een dergelijke situatie moet je kunnen vertrouwen op je veiligheidssystemen, zoals het brandmeld- of noodverlichtingssysteem. Hoe zit het nu precies bij deze systemen in geval van een stroomstoring?

Het is eigenlijk vrij simpel. Bij noodverlichting worden de noodverlichtingsarmaturen en vluchtwegverlichting bij stroomuitval verlicht middels een aparte voedingsbron. Bij een centraal noodverlichtingssysteem verzorgen een of meerdere voedingskasten de voeding, bij een decentraal systeem is ieder armatuur voorzien van een ingebouwde accu en lader. Bij de jaarlijkse controle wordt alles uitvoerig gecontroleerd en getest zodat je kan vertrouwen op een correcte werking. Er zijn zelfs mogelijkheden waarbij je het systeem op afstand kan uitlezen, zoals bij wireless noodverlichting. Er zijn voor noodverlichting diverse normen van toepassing. Wil je hier meer over weten bekijk dan deze pagina en de Whitepaper over noodverlichting geschreven door mijn collega Lars Delsing (trainer bij Hertek)

Een brandmeldinstallatie wordt bij stroomuitval voorzien van stroom door een accu. De capaciteit van de accu én de responsetijd voor het oplossen van de stroomstoring bepalen hoe lang de brandmeldinstallatie blijft draaien bij stroomuitval (en dus ook de capaciteit van de accu). De exacte reden van het (gedeeltelijk) functioneren van de brandmeldinstallatie in de gevangenis in Sittard kan ik natuurlijk niet zeggen, maar logischerwijs heeft zich een probleem voor gedaan met de accu van de brandmeldinstallatie. Ook hier is (jaarlijks) onderhoud van de brandmeldinstallatie belangrijk zodat het systeem te allen tijden correct blijft werken en je hierop kan vertrouwen.

Het onderhouden van je veiligheidssystemen is dus erg belangrijk. Voor brandmeld- of noodverlichtinginstallaties bieden wij hoogwaardige service- en onderhoudsdiensten waarmee je verzekerd bent van een feilloze en langdurige werking van je brandmeld- of noodverlichtingsinstallatie, ook tijdens een stroomstoring.