"bedrijven te verplichten uiterlijk 1 juli 2020 uitsluitend led-verlichting te gebruiken"

Op 8 november 2018 is door de Tweede Kamer de motie van Tom van der Lee (GroenLinks) en Agnes Mulder (CDA) aangenomen waardoor bedrijven per 1 juli 2020 alleen nog led-verlichting mogen gebruiken.

"Constaterende dat de verplichting van led-verlichting in de dienstensector 0,9 megaton CO2-winst kan opleveren; overwegende dat de aanschaf van led-verlichting door een lagere energierekening zich op termijn terugverdient; verzoekt de regering, bedrijven te verplichten uiterlijk 1 juli 2020 uitsluitend led-verlichting te gebruiken; verzoekt de regering tevens om het goede voorbeeld te stellen door zelf ook over te stappen naar led-verlichting in haar gebouwen en installaties"
(bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal)

De huidige status van bovenstaande motie, volgens LED Magazine, is dat het kamerbesluit vooralsnog gestrand is op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Uit het artikel in LED Magazine maken wij op dat minister Wiebes vasthoudt aan het Activiteitenbesluit milieubeheer waarin de energiebesparingsplicht is opgenomen voor bedrijven en instellingen, en stelt dat hiermee ook invulling is gegeven aan het kamerbesluit (bron: RVO). *

Of de aangenomen motie van Tom van der Lee (GroenLinks) en Agnes Mulder (CDA) daadwerkelijk tot een nieuwe wet komt blijft vooralsnog onduidelijk.

Wat kan dit betekenen voor uw bedrijf?
Bovenstaande motie geldt voor nieuwbouw en bestaande gebouwen waarin bedrijven zijn gehuisvest. Wanneer u binnen uw bedrijf nog verouderde gloei, halogeen of tl-lampen gebruikt dan dient u deze lampen zo snel mogelijk te vervangen door ledverlichting.

Hoe zit het met noodverlichting?
De aangenomen motie geldt uiteraard ook voor noodverlichting, vluchtwegaanduiding en vluchtrouteaanduiding, met een tl-lichtbron. Deze tl-verlichting mag u vervangen tijdens de jaarlijkse controle van de tl-lichtbron.

Het gemak van Hertek
Heeft u een verlaagd- of systeemplafond waar u snel en netjes oude tl-noodverlichtingsarmaturen moet vervangen door duurzame led-armaturen? Dan biedt de universele renovatiekit met montagehulp van Hertek de uitkomst. Veel oude noodverlichtingsarmaturen met een tl-lichtbron hebben doorgaans een groter formaat dan de compactere armaturen met led-technologie. Bij het vervangen van de oude armaturen door nieuwe armaturen loopt u daardoor vaak tegen de problematiek aan dat u bij vervanging nieuwe plafondplaten nodig heeft. Helaas zijn nieuwe plafondplaten niet altijd aanwezig en als ze er wel zijn dan ziet u vaak een kleurverschil in de plafondplaten. Met de universele renovatiekit is het niet meer noodzakelijk om de plafondplaten te vervangen. Dankzij de handige montagehulp plaatst u de renovatiekit zonder hulpmiddelen of gereedschap in één beweging in het bestaande gat van het tl-armatuur in de plafondplaat. Met de universele renovatiekit met montagehulp van Hertek bespaart u kosten en montagetijd.

De renovatiekit is de ideale oplossing om bestaande tl-armaturen met gemak te vervangen door energiezuinige led-verlichting, zonder in te leveren op een kwalitatieve, esthetische afwerking terwijl u voldoet aan wettelijke eisen. Bestel een gratis sample of download de leaflet via www.hertek.nl/gemak.

Universele renovatiekit met montagehulp

De universele renovatiekit met montagehulp van Hertek is de eenvoudige, snelle en duurzame oplossing voor het vervangen van verouderde tl-armaturen door energiezuinige led-verlichting waardoor u voldoet aan de eisen uit het Energieakkoord.

Vraag de leaflet over de universele renovatiekit met montagehulp aan

Hoe voorkomt u een boete?
Bedrijven met een elektriciteitsverbruik van 50.000 kWh of een gasverbruik van 25.000 m³ moesten voor 1 juli 2019 verplicht een energieaangifte (informatieplicht energiebesparing) indienen. Alle bedrijven die onder die regeling vallen, waren verplicht om hun energiebesparende plannen te melden. De overheid heeft alle plannen geïnventariseerd en op basis van deze plannen voeren zij controles uit bij bepaalde bedrijven voor de stand van zaken rondom de energiebesparing. Wanneer niet tijdig aan de plannen voldaan wordt, kunnen er boetes opgelegd worden die op kunnen lopen tot €1.000 per overtreding. Bij meerdere overtredingen, kunnen meerdere boetes opgelegd worden.

Welke voordelen biedt led-verlichting?
Het vervangen van uw verouderde lichtbronnen voor duurzame led-verlichting vergt een investering van u als ondernemer. Toch biedt led-verlichting u voordelen en door de besparing op energie en onderhoudskosten verdient u de investering snel terug. Led-verlichting zorgt voor beter zicht waardoor uw medewerkers geconcentreerder werken. Bij ongewenste situaties waarbij uw medewerkers op noodverlichting moeten vertrouwen, geeft led-verlichting beter en veiliger zicht en daardoor minder kans op ongelukken.

Energielabel C kantoren
Iedere energiebesparing draagt bij aan een beter energielabel voor uw bedrijfsgebouw. Dit kan nog wel eens doorslaggevend zijn voor het voortbestaan van de kantoorfunctie van uw gebouw. Per 1 januari 2023 moet namelijk ieder kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet een gebouw niet aan de eisen, dan mag het gebouw per 1 januari 2023 geen kantoorfunctie meer uitoefenen. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Kortom, voorkom boetes en bespaar op kostbare energie door tijdig uw verouderde verlichting te vervangen door energiezuinige en duurzame led-verlichting.