Brandbeveilingsoplossing voorkomt loze brandmeldingen bij Wildlands Atlas Theater

Emmen

Atlas Theater

Installatiebedrijf

Harwig Installatietechniek BV

Met een optimale brandbeveiligingsoplossing van Hertek voorkomt Wildlands Zoo valse brandmeldingen in zijn gloednieuwe Atlas Theater.

Behoefte klant

In het multifunctionele Atlas Theater bevinden zich twee schouwburgzalen (totaal 1.100 zitplaatsen), congresfaciliteiten, horecavoorzieningen en kantoren. De brandbeveiliging was een uitdaging vanwege de bijzondere architectuur met ingewikkelde vormen, moeilijk bereikbare plekken en wisselende hoogten. Wildlands wilde een brandbeveiligingsoplossing die valse brandalarmen voorkomt.

Atlas Theater

Oplossing

Hertek heeft het programma van eisen opgesteld. Harwig Installatietechniek verzorgde de projectering van een geïntegreerd netwerk met een brandmeldinstallatie (volledige bewaking) en een ontruimingsalarminstallatie (type A met slow-whoops en spraak). De brandmeldinstallatie bestaat uit twee Penta 2-4 lus centrales met circa 450 melders, 200 nevenindicatoren en 90 input/output modules. Daarnaast bevat de brandbeveiligingsoplossing 9 aspiratiesystemen voor de zalen, het toneel, de technische ruimten en liften. De ontruimingsalarminstallatie (OAI) bestaat uit twee systeemkasten, één bedieningspaneel en bijna 400 luidsprekers.

Twee extra nevenpanelen bij de zalen en in de regieruimte voorzien in extra bedieningsmogelijkheden tijdens voorstellingen. Speciale BIM531-melders rond het toneel en in de zaal voorkomen valse meldingen door theaterrook. Deze detecteren alleen koolmonoxide en temperatuur.

Atlas Theater

“Standaard projecteren was niet mogelijk. Dat resulteerde bijvoorbeeld in melders op sokkels aan de hoge, golvende plafonds. Ingrijpender was de verticale brandscheiding in het hele gebouw. Die maakte de bekabeling extra complex. Zo moesten wij alle lussen met sturingen voor functiebehoud redundant uitvoeren. Hertek is een betrouwbare partner met heel veel kennis en expertise.”

Gert Penning, projectleider Harwig Installatietechniek BV