Kennisblog

Noodverlichting voor badinrichtingen en zwembaden

Noodverlichting is essentieel voor veiligheid in drukke omgevingen zoals zwembaden, in geval van stroomuitval of noodsituaties. Bij een stroomuitval gaat de noodverlichting automatisch aan, waardoor het gebied wordt verlicht en mensen worden geholpen om een veilige route naar een uitgang te vinden.

Lees meer

Heilige nacht, veilige nacht

Sinterklaas heeft amper het land verlaten of de kerstversiering maakt haar intrede in de Nederlandse woonkamers, winkels, horeca en bedrijfsgebouwen. Kerstdecoraties brengen extra brandgevaar met zich mee wanneer deze niet voldoen aan de juiste brandveiligheidseisen. We zijn allemaal helaas maar al te bekend met de gebeurtenissen en gevolgen van de brand in café Het Hemeltje te Volendam in 2001. Met deze tips zorg jij ervoor dat jouw kerstdecoraties geen brandgevaar vormen.

Lees meer

“Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben.”

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moeten per 1 januari 2023 alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben. In het Bouwbesluit 2012 staat deze verplichting vermeld. Wanneer een gebouw niet aan de eisen voldoet, mag het gebouw per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.

Lees meer

Energietransitie met led-noodverlichting van Hertek

Energietransitie wordt een steeds bekender begrip in Nederland door onder andere landelijke overheidscampagnes als ‘iedereen doet wat’. Maar wat is energietransitie? Het betekent niet meer dan overstappen van fossiele brandstoffen (aardgas en steenkolen) naar duurzame, groene energie (zon, wind, biomassa en waterkracht). De energietransitie raakt ons allemaal.

Lees meer

Het 3D BIM model helpt veiligheid verhogen

Hertek, de specialist in veiligheid in gebouwen, is onlangs toegetreden tot BIM register. Fer Houben van business unit Hertek Safety is binnen de Hertek Groep pionier in het werken met de BIM werkmethodiek. Dankzij zijn werk zijn bijvoorbeeld de veiligheidsoplossingen zoals brandmeld-, ontruiming- en noodverlichtingsinstallaties beschikbaar als BIM objecten.

Lees meer

Florence Nightingale, de oermoeder en grondlegger van de moderne verpleegkunde

Zo’n 200 jaar geleden werd Florence Nightingale, de latere grondlegger van de moderne verpleegkunde, geboren. De geboortedag van Florence Nightingale, 12 mei 1820, staat internationaal bekend als de Internationale Dag van de Verpleegkundige. Haar duidelijke visie op hygiëne (handen wassen) en het in kaart brengen van de medische ontwikkeling in de maatschappij zijn zo’n 200 jaar later nog steeds bijzonder actueel.

Lees meer

Tips voor rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het voor huiseigenaren verplicht om rookmelders in huis op te hangen. Een goede zet, want ‘rookmelders redden levens’. Sinds 2003 zijn rookmelders verplicht in nieuwbouwhuizen en vanaf 1 juli 2022 geldt dit ook in bestaande huizen waar op elke verdieping een rookmelder moet komen. Wat voor rookmelder moet je toepassen en hoe moet je deze toepassen? Wij geven tips!

Lees meer

Hoe werkt een rookmelder?

Vanaf 1 juli 2022 is het voor huiseigenaren verplicht om rookmelders in huis op te hangen. Een goede zet, want ‘rookmelders redden levens’. Sinds 2003 zijn rookmelders verplicht in nieuwbouwhuizen en vanaf 1 juli 2022 geldt dit ook in bestaande huizen waar waar op elke verdieping een rookmelder moet komen. Maar hoe werkt een rookmelder? Wij leggen het je uit.

Lees meer

Goede zorg. Ook als je slaapt.

In het algemeen mag ik niet klagen over een goede nachtrust. Mijn kinderen verstoren soms mijn nachtrust en een gezellige avond verkort mijn nachtrust. Af en toe een ‘blondje’ of ‘triple’ in de vorm van een speciaal bier bevordert de kwaliteit van mijn slaap ook niet. Ik lig hier niet echt ‘wakker’ van, maar ik besef ook dat een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend is. En laat juist een goede nachtrust essentieel zijn voor gezonde hersenen.

Lees meer

Limburgs dialect op de brandmeldlus

Wist je dat de Limburgse achtergrond van Hertek ook zichtbaar is bij onze nieuwe Penta 6000 brandmeldcentrale? Het Limburgs dialect communiceert duidelijk en effectief en dat is in de brandveiligheid uitermate belangrijk, zeker bij brand!

Lees meer

Waar is hier de nooduitgang?

Het Goede Doel zong in de jaren 80 'Waar is hier de nooduitgang?'. Ik vraag mij exact hetzelfde af iedere keer wanneer ik grote evenementen bezoek of op plaatsen kom waar zich grote groepen mensen verzamelen. En hoe deze grote groep mensen bij een onfortuinlijke gebeurtenis zich in veiligheid brengt.

Lees meer

Safety First check voor curlingouders

Afgelopen zondag zagen 4,4 miljoen mensen de eerste aflevering van het tweede seizoen van de Luizenmoeder. Schooldirecteur Anton, gespeeld door Diederik Ebbinge, wil van basisschool ‘De Klimop’ de veiligste school van de regio maken. Dat het niet loopt zoals verwacht, levert een aantal smaakvolle én humoristische scenes.

Lees meer

Blindelings naar de nooduitgang

Afgelopen week heb ik net als 45 miljoen andere mensen gekeken naar de horrorfilm Bird Box. Deze Netflix Original met Sandra Bullock in de hoofdrol is een post-apocalyptische horrorfilm. Daarin valt de mens ten prooi aan een mysterieus monster dat haar slachtoffers tot zelfmoord drijft zodra 'de schim' wordt gezien. Alleen door geblinddoekt door het leven te gaan, blijf je beschermt. Dit zette mij aan het denken. Hoe brengen blinden en slechtzienden zichzelf in veiligheid in noodsituaties onder 'normale' omstandigheden?

Lees meer

Stroomstoring? Hoe garandeer je de werking van je brandmeld- of noodverlichtingsinstallatie

Recent heeft een stroomstoring bij de gevangenis in Sittard het nieuws gehaald. Niet iets spannends zou je zeggen, kan gebeuren. Echter verontruste het mij dat de brandmeldinstallatie niet of slechts gedeeltelijk zou werken tijdens deze stroomstoring. Juist in een dergelijke situatie moet je kunnen vertrouwen op je veiligheidssystemen, zoals het brandmeld- of noodverlichtingssysteem. Hoe zit het nu precies bij deze systemen in geval van een stroomstoring?

Lees meer

Succesvol innoveren in de zorg

Technologische ontwikkeling gaat razendsnel en lijkt alleen maar sneller te gaan. Of dat wel echt zo is valt te betwisten. Wanneer je leefde in de decennia rond 1900 heb je door de introductie van elektriciteit ook van alles zien komen. En gaan natuurlijk.

Lees meer

Het ontstaan en bestaansrecht van Expera

Sinds de lancering van de Expera brandmeldinstallatie heb ik een paar keer een gesprek gevoerd over het bestaansrecht van een simpel geadresseerd systeem voor de prijs van een conventionele brandmeldinstallatie. Als de geestelijk vader van het concept geven wij u graag een kijkje in de historie achter de ontwikkeling van de Expera brandmeldinstallatie.

Lees meer

Cor Hansink en Hertek vieren dit jaar samen hun 25 jarig jubileum

Begin 1993 nodigt Frans Hermkens zes collega’s van een fabrikant in kantoormeubelen, waar hij destijds werkzaam was, uit voor een afspraak in het Van der Valk hotel in Vianen. Daar kondigt Frans zijn toekomstplannen aan. Hij vraagt aan deze zes vertrouwelingen, waaronder drie servicetechneuten Harry Duineveld, Wil Bijsterveld en Cor Hansink, om samen met hem en het Noorse bedrijf Eltek een nieuwe onderneming in de brand & zorg sector te starten: Hertek. Na 25 jaar is Cor Hansink als enige grondlegger nog steeds werkzaam bij Hertek. Cor blikt terug op zijn indrukwekkende loopbaan.

Lees meer

Zorgdomotica voor kwalitatieve "zorg op afstand"

Laten we eens als voorbeeld de uitzendingen van NOS Nieuwsuur nemen over de slechte kwaliteit van "zorg op afstand"? U bent niet de enige die ongerust is over het beeld dat in deze uitzendingen is geschept over het gebruik van zorgdomotica. Onze ervaring met zorginstellingen en haar medewerkers is niet helemaal in lijn met het beeld dat NOS Nieuwsuur heeft neergezet in de uitzendingen van eind 2017.

Lees meer

Noodverlichting ≠ Noodverlichting

Is het voor u duidelijk? Er wordt gesproken over Noodverlichting en uiteindelijk gaat het om de verlichting van een vluchtroute. Voor ons is het dagelijkse kost, maar dit geldt logischerwijs niet voor iedereen. Geen nood! Graag leggen wij u uit hoe het nu zit!

Lees meer

Wanneer de plus van ontruiming type B tekortschiet

Een week geleden kwam een Hertek collega met de vraag of we een ontruiming slow-whoop toon signaal met gesproken bericht - beter bekend als "B plus" in de brandsector - konden leveren in vier talen. Voor het project waren Nederlands, Engels, Frans en Arabisch vereist. Appeltje eitje met een Hertek gesproken woord oplossing of toch niet?

Lees meer

Over nodeloze meldingen en slimme rookmelders

De laatste maanden werd ik vaak betrokken in discussies over slimme rookmelders. In deze discussies heb ik met verbazing staan luisteren hoe nodeloze meldingen en ‘slimme melders’ in één adem genoemd worden als oorzaak en gevolg. Het was immers overduidelijk logisch om 'STOOM' te bestrijden met slimme melders.

Lees meer