Zinderend zomerweer oorzaak van opvallend meer branden in juli 2018?

Dit jaar zijn er in juli zelfs meer branden dan in januari, waarin normaal de meeste branden plaatsvinden. Opmerkelijk is verder dat de eerste zeven maanden van 2018 een forse stijging van miljoenenschades, zeer grote branden, branden met asbest en waterschades waarbij Salvage wordt opgeroepen. Voor Stichting Salvage – de organisatie die na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars optreedt, persoonlijke hulp biedt en de schade beperkt – was juli 2018 de drukste julimaand ooit.

Stijging van 14%

In de eerste zeven maanden van 2018 werd Salvage bij brand-, explosie-, storm- of waterschade in 5.055 objecten ingezet. Dit betekent een stijging van 14 procent ten opzichte van het aantal objecten in dezelfde periode in 2017 (4.432 objecten). Alleen al in juli 2018 werd Salvage voor 778 objecten ingezet. Dit waren er ruim 200 meer dan in juli 2017 en het was veruit de hoogste score voor een julimaand. In de eerste zeven maanden van 2018 deden zich 63 miljoenenschades voor (49 in dezelfde periode in 2017) en 75 zeer grote branden (68 in dezelfde periode in 2017). In juli 2018 deden zich 12 miljoenenschades voor (7 in juli 2017) en 23 zeer grote branden (5 in juli 2017). Dit zijn grote verschillen. Hoewel de stichting nog moet analyseren of de hitte daadwerkelijk een rol heeft gespeeld bij de stijging, zijn daar wel sterke vermoedens over. ''Bij hitte en droogte leiden vonkjes nu eenmaal sneller tot een brand". "Verder zou het kunnen komen doordat apparaten vaker oververhit raken. Mogelijk speelt ook mee dat meer mensen barbecueën, ook een potentieel brandgevaarlijke bezigheid", aldus de woordvoerder van Salvage.

Brandpreventie met Hertek

Hertek is graag uw partner voor het waarborgen van veiligheid, welzijn, continuïteit voor mensen en bedrijfsmiddelen in gebouwen. Daarom kunt u bij Hertek terecht voor een complete brandbeveiligingsoplossing. Met een brandbeveiligingsoplossing van Hertek voorkomt en beperkt u letsel en materiële schade door brand. Een stil alarm voorkomt ook paniek en chaos in uw gebouw. De optimale brandbeveiliging van uw gebouw is een uniek maatwerkproject omdat geen enkel gebouw hetzelfde is of hetzelfde gebruikt wordt. Afhankelijk van de situatie zorgt Hertek voor de best passende brandbeveiligingsoplossing in uw gebouw, met brandmeldsystemen voor branddetectie, brandmelding, ontruiming en/of (automatische) brandblussing. Hertek helpt u graag met advies op maat.