Efficiënt en effectief onderhoud door centrale noodverlichting in Hogeschool Utrecht

Utrecht

Hogeschool Utrecht

Installatiebedrijf

Strukton Worksphere

Traditioneel is een onderwijsgebouw een verzameling van klaslokalen, een aula en een kantine. Strukton Worksphere en BESIX Nederland vormen samen consortium “Spark”. Spark geeft vorm aan de opdracht van ontmoeten en verbinden en realiseert bij Hogeschool Utrecht een ultieme verblijfsplek voor studenten en medewerkers, met een mooi design, een transparant karakter en vanaf iedere plek in het gebouw zicht op buiten.

Dit efficiënte, flexibele en duurzame gebouw van ruim 22.000 m2 is ontworpen door het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Deze nieuwbouw biedt zeven instituten van de Hogeschool Utrecht een herkenbaar ‘thuis’; het atrium, de instituutspleinen en het café bieden alle ruimte om mensen samen te brengen en te verbinden.

Hogeschool Utrecht - HBN6000

Centrale noodverlichting

Hogeschool Utrecht is uitgerust met centrale noodverlichting van Hertek. Het geadresseerd HBN6000 systeem met 12 onderstations is tevens voorzien van een nevenbedienpaneel. 200 pictogramarmaturen voor vluchtrouteaanduiding en 440 spots voor vluchtrouteverlichting maken het mogelijk om het gebouw bij een calamiteit zo snel en veilig mogelijk te verlaten. De HBN6000 werkt met onderstations waardoor er alleen functiebehoud bekabeling benodigd is vanaf het intelligent batterijsysteem (hoofdstation) naar en tussen de onderstations. Het onderstation verdeelt de voeding over meerdere lijnen. Door deze onderstations juist te positioneren in een brandcompartiment welke niet verlaten wordt door het kabeltracé, hoeven deze lijnen niet in functiebehoud te worden uitgevoerd. Deze oplossing reduceert aanleg van dure functiebehoud bekabeling.

Hogeschool Utrecht

Spark verzorgt naast de installatie ook onderhoud voor een periode van 15 jaar. Het HBN6000 centrale batterijsysteem leent zich voor efficiënt en effectief onderhoud. Het batterijpakket kan op een centrale plek vervangen worden, wat tijd bespaard. Mocht er een storing optreden, dan is dit op afstand uit te lezen. Vervolgens kan er gericht actie ondernomen worden om het probleem te verhelpen. Hierdoor zijn onnodige rondgangen in het gebouw overbodig.