Verlichting in de zorg

Het is bekend dat licht, of gebrek daaraan, een grote invloed heeft op onze biologische klok. Meer daglicht en buiten zijn maakt ons energieker en opgewekter. Voor cliënten in de zorg blijkt dit helaas niet altijd mogelijk. Hertek biodynamische verlichting is hierop het antwoord.

Onderzoek heeft aangetoond dat biodynamische verlichting een serieuze bijdrage levert aan verbetering van het slaap-waakritme en aan het verminderen van onbegrepen gedrag bij psychogeriatrische cliënten. Daarnaast heeft het positieve invloed op het gezichtsvermogen en cognitie wat valincidenten voorkomt en maakt het uw cliënten weer actiever. Biodynamische verlichting levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de kwaliteit van leven en het welzijn van uw cliënten. Uw medewerkers in de nachtzorg profiteren ook van deze innovatieve verlichting. De nadelige effecten door verstoring van hun slaap-waakritme is hiermee verleden tijd. Biodynamische verlichting zorgt er voor dat centralisten fitter aan hun dienst beginnen en het werk veel prettiger en beter uitvoeren.

Teamleider en Applicatiebeheerder Nachtzorg & Domotica van Severinus, Maartje Sonnemans geeft aan: “Tijdens een themadag “Techniek & Zorg” presenteerde Oscar Blom, Strategisch Product Manager van Hertek, de positieve effecten van biodynamische verlichting in de zorg. Een prachtig, innovatief concept waarbij je eigenlijk niet beseft dat verlichting ons werk dragelijker kan maken. Mijn collega’s en ik waren direct enthousiast, aangezien de nachtdiensten ons dag- en nachtritme erg verstoren. Voorheen gebruikten we luminette brillen. Dit hielp echter niet. Sterker nog, ik sliep slecht en werd uitgeput wakker. Hertek adviseerde ons het type en het aantal armaturen aan de hand van de bouwtekening van ons nachtzorgkantoor. Hertek dacht echt met ons mee. We kregen bovendien twee weken lang een aantal armaturen van Hertek op proef. Na deze twee weken stond ons besluit vast: wij willen biodynamische verlichting!”.

“De samenwerking met Hertek verliep uitstekend. Hertek dacht op een pragmatische manier met ons mee om ons dag- en nachtritme te verbeteren.”

Maartje Sonnemans

Fitter en betere nachtrust

Maartje vertelt verder: “Mijn 20 collega’s en ik ervaren veel positieve effecten van de nieuwe verlichting. We slapen beter en langer door. Uitgerust en wel ervaar ik ook dat ik vele malen fitter en actiever de nacht begin. Marcel van de Ven vult aan: “Sinds de installatie van de hangende Lavigo armaturen voelt mijn biologische klok weer goed. Uit onderzoek bleek ook dat de luminette brillen het hormoon melatonine afbreken. Wij adviseren alle zorgcentra om Hertek biodynamische verlichting toe te passen. Ons werk voeren wij veel prettiger en beter uit. Zo moet iedere zorgverlener kunnen werken”, aldus Marcel van de Ven.

Er is sprake van een lichte afname van passief gedrag onder bewoners met een enigszins stabiel ziektebeeld.

Case Study 'Biodynamische verlichting'

Licht is van grote invloed op onze biologische klok en daarmee op hoe we ons voelen. Meer daglicht en buiten zijn, maakt ons in het algemeen energieker en opgewekter. Cliënten in de ouderenzorg en nachtzorgmedewerkers zijn beduidend in het nadeel. Lees in onze whitepaper hoe deze doelgroepen biodynamische verlichting ervaren.

Vraag de Case Study aan

“Sinds de aanwezigheid van de Biodynamische verlichting slaap ik goed door en ben ik overdag veel actiever. Ik merk echt dat door de biodynamische verlichting mijn biologische klok minder verstoord wordt.”

Marcel van de Ven

Over Severinus

Zorginstelling Severinus zorgt voor mensen van jong tot oud met een verstandelijke of meervoudige beperking in Veldhoven en omgeving. Vaak gaat dit samen met autisme, epilepsie en/of dementie. In totaal verzorgt Severinus 880 cliënten, waarvan 615 inwonend, en werken er 1.400 mensen (1.000 medewerkers en 400 vrijwilligers). De zorginstelling streeft naar een levensloopgerichte en passende leef- en werkomgeving met vele vormen van thuisondersteuning en ambulante te begeleiden, thuiswonenden te ondersteunen en mantelzorgers te ontlasten. Severinus hecht grote waarde aan eigen regie van de cliënt en participatie van zijn/haar naasten en vrijwilligers.