Hitte aan, licht uit?

Tijdens de zomer van 2019 is het Nationaal Hitteplan al drie keer van kracht geweest. Het junirecord van 37,9 graden gemeten op 27 juni 1947 in Venlo is blijven staan maar het was wel de heetste 23 juli ooit gemeten. Volgens de voorspellingen kunnen we nog heel wat oververhitte dagen verwachten.

Met deze extreme temperaturen komen de hitteprotocollen weer uit de kast. Terecht, want ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen zijn nu extra kwetsbaar en kunnen last krijgen van allerlei aandoeningen. Gerustgesteld was ik toen ik hoorde dat een lokale zorginstelling het ‘heet-weer-protocol’ in gang heeft gezet. Het onderdeel “zoveel mogelijk het licht uit”, deed een lampje bij mij branden.

Claudia de Breij

Tijdens de oudejaarsconference van 2016 fileert Claudia de Breij het Nationaal Hitteplan uitgeschreven door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Over licht

Licht heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Daglicht en buiten zijn maakt ons energieker en opgewekter. Veroudering van het oog eist zijn tol en specifieke oogaandoeningen zoals staar beperken de hoeveelheid licht dat het oog binnenkomt. In deze whitepaper staat het allemaal beschreven. Met deze informatie in het achterhoofd is het besluit om de verlichting uit te doen een beetje ‘licht’ genomen. Je hebt het beste voor met de ouderen maar realiseer dat ‘het donker maken’ van de ruimte het voor de ouderen (en dus ook het zorgpersoneel) niet makkelijk maakt. Je verhoogt de kans op een val (en bijbehorende complicaties) en je verstoort het dag- en nachtritme van de cliënten met eventueel bijkomend onverklaarbaar gedrag.

Biodynamische verlichting

Gelukkig zijn er verlichtingsalternatieven die geen warmte afgeven, zoals led-verlichting. Er is zelfs led-verlichting beschikbaar die het dag- en nachtritme simuleert. Met als resultaat een positieve bijdrage aan het welzijn van cliënten in de intramurale zorg (die door het hitteprotocol meer binnen verblijven) en minder ‘verhitte’ situaties.

Kortom, houd uw hoofd koel tijdens het uitvoeren van het hitteprotocol. Laat het licht aan ter bevordering van het welzijn van uw bewoners. Hoe? Wij lichten het u graag toe!

Case Study 'Biodynamische verlichting'

Licht is van grote invloed op onze biologische klok en daarmee op hoe we ons voelen. Meer daglicht en buiten zijn, maakt ons in het algemeen energieker en opgewekter. Cliënten in de ouderenzorg en nachtzorgmedewerkers zijn beduidend in het nadeel. Lees in onze whitepaper hoe deze doelgroepen biodynamische verlichting ervaren.

Vraag de Case Study aan