Goede zorg. Ook als je slaapt.

In het algemeen mag ik niet klagen over een goede nachtrust. Mijn kinderen verstoren soms mijn nachtrust en een gezellige avond verkort mijn nachtrust. Af en toe een ‘blondje’ of ‘triple’ in de vorm van een speciaal bier bevordert de kwaliteit van mijn slaap ook niet. Ik lig hier niet echt ‘wakker’ van, maar ik besef ook dat een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend is. En laat juist een goede nachtrust essentieel zijn voor gezonde hersenen.

Een doelgroep waarvoor een goede nachtrust niet vanzelfsprekend is, zijn bewoners van zorginstellingen (de intramurale zorg). Vaak spelen ziekte of gedrag hierin een rol. Bij een ziekte als dementie keert bijvoorbeeld het dag- en nachtritme vaak om waarbij cliënten actief zijn in de nacht en passief overdag. Daarnaast zijn er ook situaties waarbij controlerondes door het nachtzorgpersoneel de nachtrust verstoren.

Gelukkig zijn er mogelijkheden waarmee deze doelgroep beter kan slapen én ook een betere kwaliteit van leven ervaart. Biodynamische verlichting simuleert het natuurlijke dag-/nachtritme. Deze natuurlijke simulatie van het daglicht levert een serieuze verbetering van het slaap- en waakritme op. Vooral als je veel binnen bent, wat deze doelgroep is, heeft dit effect. Een mooi ander voorbeeld van goede nachtrust in de gehandicaptenzorg is gerealiseerd bij S&L Zorg. Door het profiel van de bewoner te combineren met de laatste generatie toezichthoudende domotica (zoals slimme sensoren, slimme camerabewaking en akoestische bewaking) worden alleen alarmmeldingen gegeneerd waar de zorgmedewerker direct op hoeft te reageren. Waar men voorheen twee keer per nacht kwam controleren, biedt men nu bewoners maximale nachtrust door virtuele nachtrondes. Bijkomend voordeel voor S&L Zorg is dat het aantal onnodige alarmmeldingen met ruim 54% is gereduceerd. Nachtzorgmedewerkers bezoeken bewoners alleen nog maar bij een specifieke zorgoproep of alarmmelding. Een win-win situatie, want bewoners krijgen een betere nachtrust en de nachtzorgmedewerkers werken effectiever. Ofwel goede zorg terwijl je slaapt!

Om ook bij mijn nachtrust stil te staan... Samen met mijn dochter ben ik gestart met de #ikslaap challenge van de Hersenstichting. Dankzij deze handige slaap bevorderende tips slapen ik én mijn dochter nog beter! Welterusten!

Case Study 'Biodynamische verlichting'

Licht is van grote invloed op onze biologische klok en daarmee op hoe we ons voelen. Meer daglicht en buiten zijn, maakt ons in het algemeen energieker en opgewekter. Cliënten in de ouderenzorg en nachtzorgmedewerkers zijn beduidend in het nadeel. Lees in onze whitepaper hoe deze doelgroepen biodynamische verlichting ervaren.

Vraag de Case Study aan