Wireless brandbeveiliging en noodverlichting is rode draad bij ANNO; museum in de maak!

Zwolle

Installatiebedrijf

Breman Installatiegroep

Binnen de stadsmuren van Hanzestad Zwolle prijkt in het middeleeuws stadscentrum, nabij het Maagjesbolwerk en de Peperbus aan de Melkmarkt, ANNO; museum in de maak!
Na een grondige verbouwing en restauratie is het monumentale Drostenhuis verbonden met ANNO. Vanwege de monumentale status, waarbij niet overal bekabeling mogelijk is, heeft Breman Utiliteit Zwolle gekozen voor wireless brandbeveiliging en noodverlichting van Hertek.

Hybride oplossing voor brandveiligheid

ANNO bestaat uit vier bouwdelen. Van de vier bouwdelen zijn er drie monumentaal. De prachtige gewelven, monumentale plafonds en zestiende-eeuwse muren stellen eisen aan het inpassen van het leidingwerk. “De brandbeveiliging is gecompartimenteerd en werkt deels draadloos. Het zijn enkele voorbeelden van het maatwerk dat wordt geleverd”, aldus Wim Holstege, projectleider Breman. De hybride oplossing voor brandbeveiliging bestaat deels uit een bekabeld systeem en op plekken waar bekabeling niet gewenst of mogelijk is, zijn wireless componenten toegepast. De brandmeldinstallatie bestaat uit een Penta 6475 brandmeldcentrale met geïntegreerd ontruimingssysteem met vier lussen, nevenpaneel, brandweerpaneel, zes draadloze XPanders en ruim 400 componenten. Ruim 230 van deze componenten zijn draadloos.

De toegepaste componenten zijn een combinatie van Soteria en XPander signaalgevers. De bekabelde Soteria componenten zijn gemonteerd op Easyfit sokkels waar in een handomdraai slicer sirenes en melders op gedraaid worden. Bij de brandweeringang op de begane grond is een geografisch brandweerpaneel met geïntegreerd nevenpaneel geplaatst.

“De brandbeveiliging is gecompartimenteerd en werkt deels draadloos. Het zijn enkele voorbeelden van het maatwerk dat wordt geleverd. ”

Wim Holstege, projectleider Breman

“We kiezen al jaren voor Hertek. Met de personen, met wie we samenwerken, hebben we een klik en dat maakt dat je ook weer samen tot een mooi afgerond project komt. Dit project heeft wel wat voeten in de aarde gehad omdat het niet een doorsnee pand is door allerlei facetten, van balkonconstructies tot bijzondere, hoge ruimtes. In het voortraject hebben we geregeld samen op de locatie rondgelopen om de projectie zo goed mogelijk te doen, want vanaf de tekening was dat niet mogelijk; dit met name vanwege het draadloze aspect. Het kost je wel wat tijd, maar uiteindelijk maakt de vakkundigheid en samenwerking wel het verschil bij zulke projecten”, aldus Gerald Kamphof, werkvoorbereider Breman Utiliteit.

Hertek heeft de projectering verricht en er is op locatie getoetst door Hertek. Om optimale veiligheid te bieden, hebben we op voorhand nog gezamenlijk de projectloctatie bezocht om metingen te verrichten om zeker te weten dat alle elementen bereik hebben. Hertek heeft het PvE opgezet waarna Breman deze heeft gecontroleerd en we gezamenlijk tot een oplossing zijn gekomen. Binnen de hechte samenwerking was Hertek naast de XPander meting ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van geluidsmetingen, de inbedrijfstelling van zowel het brandmeldsysteem als de veelzijdige noodverlichtingsinstallatie en het begeleiden van de certificering. Verder in het kader van veiligheidsinstallaties heeft Hertek de noodverlichtingsinstallatie bij ANNO mogen leveren.

Onderhoudsarm noodverlichtingssysteem

Bij het aanpassen van de bestaande noodverlichting in een monumentaal pand met aangebouwd nieuwbouw van enkele jaren oud was een moeilijke opgave, dit vanwege de verschillende bouwdelen en het op de norm brengen van het wetgevende kader. Om bekabeling te reduceren, maar toch de voordelen van centrale monitoring te ervaren is er gekozen voor een decentraal wireless noodverlichtingssysteem. Ook hier speelde de beperking van bekabeling, door de monumentale status, een rol bij de keuze voor wireless noodverlichting. In de hoge entreehal is wel een centrale unit, HBN1000 batterijsysteem met communicatiemodule, toegepast om enkele spots te voeden en bewaken. De voordelen hiervan zijn de besparing op huur en opbouw van complex klimmateriaal om op servicelevel het onderhoud te realiseren. Daarnaast is het compatible met het wireless monitoringssysteem waardoor eventuele foutmeldingen direct inzichtelijk zijn.

Bij de entree, museumruimten en in de trappenhuizen zijn 70 compacte spots uit de HRN200 serie toegepast die de vluchtwegen in het geval van nood verlichten.

Voor vluchtrouteaanduiding zijn de HRN300 pictogramarmaturen van Hertek toegepast en bij spanningsuitval worden de uitgangen extra verlicht door antraciete HXN400 wandarmaturen. Met wireless noodverlichting van Hertek heeft ANNO continu inzicht in de werking van de noodverlichting. Via een gebruiksvriendelijke touchscreen display, waarop in detail de status van alle armaturen en pictogrammen wordt weergegeven, is men in één oogopslag op de hoogte van de status van het hele systeem. Daarmee bespaart ze beheer- en onderhoudskosten.

Breman; Betrouwbaar, bevlogen en betrokken

Breman levert ruim 95 jaar vakmanschap in installatietechniek en woningbeheer. Als totaalinstallateur verzorgt Breman alle technische installaties. Van camera, toegangscontrole en intercom tot inbraak- en brandbeveiliging. Breman is dé expert op het gebied van duurzame en energiebesparende oplossingen.

ANNO; museum in de maak!

ANNO is en blijft een museum in de maak. De verhalen van Zwolle kun je namelijk van verschillende kanten bekijken. Bij ANNO blijven ze onderzoek doen naar deze verhalen uit het verleden en het heden. Zo houden ze de Zwolse geschiedenis levend en relevant. Plan hier een bezoek aan ANNO.