Brandveilig de bevrijding beleven in het Vrijheidsmuseum

Groesbeek

Installatiebedrijf

Electrotechnisch Bedrijf Nikkelen Groesbeek B.V.

In het adembenemende heuvellandschap van Groesbeek pronkt de ‘shaded dome’ van het Vrijheidsmuseum. Deze prachtige erekoepel lijkt op de vele parachutes waarmee de Airborne-soldaten in september 1944 landden in het Rijk van Nijmegen. Zo’n prachtige referentie naar het verleden en de esthetiek waarmee het opgaat in de heuvelachtige omgeving brengt ook uitdagingen met zich mee betreffende brandveiligheid.

“Een fijne en constructieve samenwerking, waarbij de lijnen kort waren. Met het behaalde doel dat we een schitterend en vernieuwend project neer hebben gezet waar eigen inzicht en de techniek nauw samenkomen.”

Mike Teunissen, Projectleider bij Nikkelen Elektrotechniek

Onder indruk van Erekoepel

Iedereen die het Vrijheidsmuseum bezoekt ziet ongetwijfeld dat de architect zich bij het ontwerpen van de nieuwe Erekoepel heeft laten inspireren door de vorm van de parachutes. Deze indrukwekkende Erekoepel blijft in stand door de aanwezige overdruk. Het is dus van groot belang dat nooduitgangen alleen in nood geopend worden en de draaideuren de gewenste druk in tact laten.

Om de brandveiligheid onder de ‘shade dome’ van het Vrijheidsmuseum te waarborgen werkt Nikkelen Elektrotechniek samen met de experts van Hertek. Deze intensieve samenwerking heeft geleid tot een onopvallende doch zeer effectieve en veilige oplossing: aspiratie-rookdetectiesysteem. Door een ingenieus buizenframe in de erekoepel aan te brengen dat aangesloten is op het aspiratie-rookdetectiesysteem wordt continu de luchtstroom gemeten op rookdeeltjes. Zodra de HSSD melder (High Sensitive Smoke Detector) rookdeeltjes detecteert wordt dit gemeld op de brandmeldinstallatie welke de alarmorganisatie hiervan op de hoogte stelt en de noodzakelijke sturingen en ontruiming activeert.

Naast brandveiligheid waakt ook de noodverlichting van Hertek over de veiligheid van de bezoekers, medewerkers en vrijwilligers van het Vrijheidsmuseum. De ‘shaded dome’ kleurt buiten wit, waardoor het prachtig opgaat in de natuur, maar binnen in het museum kleurt deze zwart om een zeer bijzondere sfeer te creëren. Daarom is het van essentieel belang dat de noodverlichtingsarmaturen deze sfeer niet ondermijnt. De keuze is daardoor gevallen op de zwarte Powerlux Cinema Series 2
armaturen die perfect aansluit op de donkere sfeer van de prachtige erekoepel.

Nikkelen Elektrotechniek

Nikkelen Elektrotechniek is een complete dienstverlener op het gebied van elektrotechniek. Welk vraagstuk u ook heeft, zij bieden een duurzame en innovatieve totaaloplossing. Net als Hertek is Nikkelen Elektrotechniek een echt familiebedrijf. De betrouwbaarheid in het onderhouden van installaties met een ondersteunende perfect service-aanbod, die 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar is, hoort daar bij. Zo staat Nikkelen Elektrotechniek al decennia vierkant achter haar producten en diensten. Zij geven haar klanten het gevoel dat de installaties ook na oplevering in goede werking blijven.

“Persoonlijk contact met onze klanten is voor ons erg belangrijk, samen met u kunnen wij uw wensen vertalen in kwalitatief hoogstaande installaties.”

Theo Wijers, Directeur Groot Aandeelhouder bij Nikkelen Elektrotechniek

Het Vrijheidsmuseum

Het Vrijheidsmuseum is een historisch educatief museum dat voor jong en oud het grensoverschrijdende en multiperspectieve verhaal vertelt van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Centraal staat de Tweede Wereldoorlog, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw én de actualiteit. Het museum is aangesloten bij de Nederlandse Museum Vereniging (NMV) en heeft het keurmerk Geregistreerd Museum. Wilt u dit indrukwekkende museum zelf bezoeken?

Bezoekadres: Het Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek (Google Maps)
Kijk op de website voor de openingstijden.