Brandmeld- en ontruimingsoplossing maakt ruimere publieke openstelling commandobunker Noordwijk mogelijk

Noordwijk

Commandobunker

Installatiebedrijf

Hoogervorst Elektrotechniek BV

De beveiliging van een bunker is geen alledaagse klus. Hoogervorst Elektrotechniek heeft de klus met verve geklaard door de toepassing van een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie van Hertek.

Behoefte klant

Het Atlantikwall Museum in Noordwijk wilde de commandobunker in de Noordwijker duinen vaker openstellen en publiek vrij laten rondlopen. Daardoor kreeg het gebouw een andere functie en golden er strengere brandveiligheidseisen. Op last van de brandweer verlangde de stichting een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie met volledige bewaking.

Commandobunker

Oplossing

Hoogervorst Elektrotechniek heeft het bunkermuseum uitgerust met een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie van Hertek. De installatie bestaat uit een conventionele brandmeldcentrale en ruim 60 componenten (optische rookmelders, nevenindicatoren, handbrandmelders en sirenes). De centrale stuurt het dakluik van de toekomstige extra vluchtweg aan. Ook heeft Hoogervorst de provisorisch aangelegde noodverlichting vervangen door decentrale noodverlichting met led-armaturen van Hertek.

Commandobunker

“Voor de montage hebben wij afwijkende normtijden gehanteerd. Een bunker is verre van standaard en boren in 60 centimeter dikke binnenmuren valt niet mee. Daarom hebben we zo veel mogelijk bestaande sparingen benut en leidingen buitenom gelegd. De oplossingen van Hertek sluiten perfect aan bij de behoefte van onze gezamenlijke klant.”

Buis van Duijvenbode, projectleider Hoogervorst Elektrotechniek BV