Brandbeveiliging en noodverlichting totaaloplossing bespaart op onderhoud voor Theater De Stoep

Spijkenisse

Theater De Stoep

Installatiebedrijf

Steegman Elektrotechniek BV

Het theater De Stoep in Spijkenisse is optimaal brandveilig. Met Hertek als totaalleverancier installeerde Steegman Elektrotechniek er een state of the art brandmeld- en ontruimingsinstallatie én centraal noodverlichtingssysteem.

Achter de coulissen van Spijkenisse…

Binnenkomen in theater De Stoep is geen kunst. De transparante en ruimtelijke architectuur nodigt mensen subtiel uit voor een bezoek aan de foyer, het theaterplein en de twee zalen (650 en 200 personen). Maar hoe garandeer je dat zij bij volle bezetting het gebouw weer veilig kunnen verlaten? Door een combinatie van intelligente systemen!

Steegman Elektrotechniek B.V. heeft in opdracht van aannemer VORM Bouw alle elektrotechnische installaties gerealiseerd, inclusief een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie en noodverlichting van Hertek.

Voor zowel de brandbeveiliging, ontruiming als noodverlichting moest Steegman Elektrotechniek rekening houden met theaterspecifieke omstandigheden. Het veelvuldig gebruik van rookmachines in de theaterzalen maakte de inzet van reguliere rookdetectie ineffectief. In nauw overleg met de brandweer en de gemeente werd besloten om naast puntmelders ook meerdere hoogwaardige aspiratiesystemen (ASD) toe te passen. „Zo’n systeem is beter in te regelen dan alternatieven, zoals vlammenmelders. En tijdens voorstellingen kan men, met toestemming van de brandweer, de rookdetectie handmatig uitschakelen.”

Theater De Stoep

Oplossing

Voor het theater is ontruiming met gesproken woord (Klasse A) vereist. Echter, uit ervaring blijkt dat mensen bij calamiteiten massaal dezelfde route als van binnenkomst volgen. Daardoor blijven de officiële vluchtwegen onderbenut en ontstaat congestie op andere plekken. Om dat te voorkomen is in overleg met de eindgebruiker en de brandweer een vertraging in de ontruimingsinstallatie ingebouwd en heeft Steegman Elektrotechniek een private gsm-netwerk ten behoeve van de BHV-ers ingekoppeld. Alle drie de regieruimtes zijn uitgerust met een spraakinstallatie die de dienstdoende technicus (tevens BHV-er) kan gebruiken om een gecontroleerde ontruiming te organiseren en paniek te voorkomen.

Vanuit het DO en de gebruikerswensen was een centraal noodverlichtingssysteem vereist „Door de opbouw van het theater met zijn hoge foyer en zalen zijn plafondarmaturen moeilijk bereikbaar voor onderhoud. Daarom hebben we het centrale batterijsysteem van Hertek toegepast in combinatie met centrale armaturen en de integratie van noodverlichting in gewone armaturen. Ook is op ons advies 100 procent LED toegepast om onderhoud te minimaliseren en energiebesparing te maximaliseren.” In de theaterzalen worden dimbare Multiled Cinema armaturen toegepast. Deze Hertek armaturen schakelen bij nood automatisch van 10% naar 100% lichtintensiteit.

Steegman Elektrotechniek is erin geslaagd om de wensen van de eindgebruiker conform de eisen van NEN2575 en 2535 maximaal te vervullen. „Het is een kwestie van constant meedenken en budget bewaken. Dankzij veelvuldig en voortijdig overleg met de eindgebruiker, de brandweer, Gemeente Spijkenisse en Hertek is dit project goed verlopen. Alle vijf de proefbranden zijn met vlag en wimpel doorstaan. Wij hebben geen enkele klacht gehoord en geen nodeloze melding ontvangen.”

Theater De Stoep

“Een aspiratiesysteem is beter in te regelen dan alternatieven, zoals vlammenmelders. En tijdens voorstellingen kan men, met toestemming van de brandweer, de rookdetectie handmatig uitschakelen. Hertek is een flexibele kennispartner met alle nodige expertise in huis.”

René Tol, projectleider Steegman Elektrotechniek BV