Brandveiligheid dankzij integratie gebouwsystemen met Skywalker bij Agrifirm

Wanssum

Agrifirm

Installatiebedrijf

Gacom

Gacom zorgde met het opensource platform Skywalker voor de integratie van het brandmeld- en camerasysteem bij Agrifirm in Wanssum. De koppeling van Skywalker met de verschillende systemen is een primeur.

Behoefte klant: integratie gebouwsystemen

Gacom zocht voor de koppeling van camerasystemen, klimaatbeheersystemen en beveiligingssystemen in zijn Skywalker Integration Platform naar een geschikte beveiligingspartner. Onder andere ten behoeve van de brandbeveiliging bij veevoederfabrikant Agrifirm.

Het Skywalker Integration Platform maakt integratie van verschillende gebouwsystemen mogelijk, zoals branddetectie, ventilatie, klimaat, beveiliging, toegangscontrole of video. Alle systemen en processen komen samen in het Skywalker-platform. De interactie tussen de systemen is, naast openheid, de meerwaarde van het systeem. Het platform draagt bij aan efficiënt beheer van technische systemen en beveiligingsinstallaties.

Oplossing

Gacom zorgde voor de volledige brandveiligheid voor Agrifirm dat uit negen verdiepingen bestaat. Het garanderen van de brandveiligheid bij Agrifirm had de nodige uitdagingen. De veevoederfabriek bestaat uit negen verdiepingen en draait 24 uur per dag. Overdag zijn er gemiddeld 9 werknemers aanwezig en in de avond- en nachturen 2 werknemers. Het tijdig detecteren van de brand is hierdoor een groot risico. Er is een koppeling gemaakt tussen de camerasystemen en de brandmeldinstallatie, zodat er vanuit één plek te zien is waar een eventuele brand zich voordoet.De operator kan in één oogopslag zien waar in de fabriek een eventuele brand heerst.

De samenwerking tussen Gacom en Hertek verliep goed. De verzekeringsmaatschappij van Agrifirm eiste een hoge brandveiligheid en Skywalker past precies binnen deze eisen. Samen met Hertek voerde Gacom een testcase uit op basis van de wensen en eisen van Agrifirm en de verzekeraar. Hieruit volgde dat, bij een eventuele brand, de meldkamer specifieke informatie krijgt in welke ruimte van de fabriek de brand heerst, in plaats van een algemene brandmelding. De technische kennis van Hertek droeg bij aan een succesvolle realisatie van het project waarover de verzekeraar, Agrifirm, Gacom en Hertek zeer tevreden zijn. De fabriek kan een brandveilige toekomst tegemoet gaan!

Agrifirm

“De operator kan in één oogopslag zien waar in de fabriek een eventuele brand heerst. Het systeem van Hertek werkt voortreffelijk.”

Emile van Zutphen, Agrifirm