Sterk staaltje noodverlichting bij ROC van Twente

Hengelo

ROC Twente - 001

Waar ooit stalen onderdelen werden gegoten en grote machines werden gerepareerd worden nu op locatie De Gieterij studenten gesmeed voor de toekomst. Het stalen skelet van deze voormalige gieterij vormt een indrukwekkende leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers van het ROC van Twente. Met een grondoppervlak van 55.000 m² is het cruciaal dat in geval van nood alle ruim 8.000 studenten, medewerkers en bezoekers zo snel mogelijk de weg naar veiligheid weten te vinden. En daar zorgt de wireless noodverlichting van Hertek voor.

Toen in 2018 de bestaande noodverlichtingsinstallatie vervangen moest worden, is meteen gekeken naar meer toekomstbestendige en gebruiksvriendelijkere oplossing. De behoefte om vanuit één centraal punt de hele noodverlichtingsinstallatie uit te kunnen lezen lag hieraan ten grondslag. Ze wilden op afstand kunnen zien waar een storing zit, waar een accu het moeilijk heeft en waar een lichtbron defect is. Naast het gemak en kostenbesparing speelde de prijs ook een belangrijke rol om voor wireless noodverlichting van Hertek te kiezen. Wat ook heel erg bij het mbo meespeelt is dat er jaarlijks nog al veel verschoven en verbouwd wordt in gebouwen. Dat heeft met name te maken met de groei en krimp van sectoren. In deze gevallen is het makkelijker om de noodverlichtingsarmaturen te kunnen verplaatsen.

“Wat mij erg goed bevallen is en waarom we Hertek ook (gaan) toepassen in onze overige panden is jullie aanwezigheid bij ons fysiek op de werkvloer om ons verder te helpen met de installatie. De inzet die jullie tonen om het product tot een goed werkende installatie te maken is gewoon super. ”

Barry Jonkman; Contractmanager gebouwen en installaties ROC van Twente

Noodverlichting ROC van Twente

Op locatie De Gieterij van ROC van Twente hangen ongeveer 800 armaturen en 250 vluchtrouteverlichtingsarmaturen. De voordelen van deze wireless noodverlichting is dat ze bij een storing op afstand kunnen worden uitgelezen, geen onnodige rondgangen meer nodig zijn en 24/7 inzicht geven in de technische status van de noodverlichtingsarmaturen. Dit stelt de technische dienst van ROC van Twente in staat om zo veel mogelijk zelf te doen op het gebied van noodverlichting. De vluchtwegen bij De Gieterij worden in het geval van nood verlicht door compacte spots met ruime lichtspreiding uit de HRN200 serie. Voor vluchtrouteaanduiding zijn pictogramarmaturen uit de HRN100 serie toegepast. “Echter hebben de spots van nu zo’n ruime lichtspreiding dat we maar de helft van de armaturen nodig hebben voor de vluchtrouteverlichting dan eerst” aldus Han Buter.

“Je behoudt overzicht van al je storingen en problemen. Je bent veel meer in control. In principe hoef je nu niet meer maandelijks de rondgang te doen met het werk van dien. Geen ellenlange rapportages met vinkjes e.d. Het systeem doet dat voor je. Vroeger hadden we kasten vol met allemaal volle ordners. Nu ontvangen we een heel compacte onderhoudsrapportage die automatisch gegenereerd wordt.”

Han Buter; TD - Energie en onderhoud ROC van Twente

De Gieterij is niet de enige locatie van ROC van Twente met wireless noodverlichting. Op dit moment zijn nog 3 andere locaties (o.a. Enschede) uitgerust met wireless noodverlichting en in de toekomst worden alle locatie hiermee voorzien.

Over ROC van Twente

Het ROC van Twente is een onderwijsorganisatie in het oosten van Nederland. Ze verzorgen middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie in de regio Twente. Met meer dan 20.000 studenten en 2.000 medewerkers verdeeld over meerdere locaties in onder andere Almelo, Hengelo, Enschede of op locaties in de omliggende dorpen.