Nieuwste generatie wireless noodverlichting wijst bij SKPO de volgende generatie de veilige weg

Eindhoven

Installatiebedrijf

Tijssens Electrotechniek

SKPO Eindhoven e.o. is een bestuur van 35 scholen verdeeld over ruim 50 onderwijshuisvestingen (meerdere dependances, vrijstaande gymzalen, etc.) in Eindhoven en Son en Breugel. Met circa duizend medewerkers bieden zij kansrijk onderwijs aan meer dan tienduizend kinderen. De volgende generatie moet erop kunnen rekenen dat in geval van nood de wireless noodverlichting van Hertek de weg naar veiligheid wijst.

Basisschool De Boschuil in Eindhoven

In 2016 is SKPO, onder leiding van Arno de Vlaming (adviseur huisvesting), de transitie gestart van decentrale noodverlichting naar wireless noodverlichting. Sinds 2019 is installatiebedrijf Tijssens betrokken bij deze transitie en is het doel om binnen enkele jaren alle 50 gebouwen van SKPO over te zetten op wireless noodverlichting van Hertek. De grootste drijfveer om over te stappen is het planmatig onderhoud. Wireless noodverlichting houdt onderhoud betaalbaarder. Total cost of ownership, exploitatie en kostenbeheersing spelen uiteraard ook een zeer belangrijke rol. Gebouwen worden steeds slimmer en daar hoort wireless noodverlichting volgens Arno ook bij.

De vluchtwegen bij de onderwijshuisvestingen van SKPO worden in het geval van nood verlicht door compacte spots met ruime lichtspreiding uit de HRN200 serie. Voor vluchtrouteaanduiding zijn pictogramarmaturen uit de HRN100 serie toegepast en uitgangen worden bij spanningsuitval extra verlicht door HXN400 wandarmaturen.
Het is de ambitie dat installatiebedrijf Tijssens Elektrotechniek door middel van een Hertek portal het beheer op afstand gaat verzorgen en periodiek rapporteert aan SKPO. Indien nodig kan op behoefte een rapportage worden gegenereerd die aan ambtenaren van de Veiligheidsregio kan worden aangeboden zodat zij zien dat de armaturen steeds voldoen aan wet- en regelgeving. Bij nieuwbouw en transformatie is gezorgd dat Hertek standaard wordt opgenomen in de bestekken.

“SKPO was reeds bekend met Hertek voor brandveiligheid en is zodoende in aanraking gekomen met de noodverlichtingsoplossingen van Hertek. Kosten zijn belangrijk, maar betrouwbaarheid was de doorslaggevende factor om te kiezen voor Hertek. Ik wilde een partij die niet alleen kan leveren, maar ook aanwezig is op het moment dat iets niet volgens plan verloopt. Een partij die op dat moment samen met mij om de tafel gaat zitten en in gesprek gaat om de best passende oplossing te vinden. De expertise en informatieverstrekking maken van Hertek een zeer betrouwbare partij.”

Arno de Vlaming, adviseur huisvesting; SKPO
Basisschool De Boschuil in Eindhoven

In 2019 heeft SKPO een onderhoudsovereenkomst met Tijssens afgesloten en in 2021 zagen zij voor het eerst een gemiddelde besparing van 50% in de periodieke onderhoudskosten. Ook de langere levensduur van de accu's speelt een rol bij het periodieke onderhoud. Voorheen was de standaard 4 jaar, dat betekent over een periode van 50 jaar (economische levensduur van onderwijshuisvesting) en bij een technische levensduurverwachting van de armaturen (ik heb in de onderhoudsplannen 20 jaar) een potentiële besparing van 2 tot 4 vervangingen van accu's. Bij 50 armaturen in een school betekent dit een besparing van circa €5.000-10.000. De lange levensduur van de accu’s levert een belangrijke besparing op voor het milieu. Duurzaamheid staat bij SKPO hoog in het vaandel. Arno heeft voor 15 scholen de energie informatieplicht ingevuld. Verduurzaming en vermindering van de energielast speelt altijd een rol bij het beheren van een (onderwijs)huisvesting.

Bij conventionele noodverlichting is ongeveer 20 minuten onderhoud nodig per armatuur. Bij wireless noodverlichting volstaat een tijdbesparende visuele inspectie. Voor de inspectie van 50 wireless armaturen ben je met een visuele inspectie in één uur klaar. Dit zorgt voor minder overlast op de scholen, want het bezoek van de onderhoudsmonteur is door wireless verlichting nu een flitsbezoek waardoor er minder verstoringen zijn voor het onderwijs.

“De kosten die je aan de voorkant hebt geïnvesteerd, verdien je aan de achterkant middels goedkoper en efficiënter onderhoud eenvoudig terug”, zegt Arno. Het wireless monitoringssysteem werkt preventief en curatief. Meldingen worden op afstand door het installatiebedrijf beheerd en door preventieve meldingen lossen zij dit op voordat zich problemen op de gebouwlocatie voordoen.

Basisschool De Harlekijn in Son en Breugel
Basisschool De Harlekijn in Son en Breugel

SKPO

SKPO Eindhoven e.o. biedt in ongeveer 50 onderwijshuisvestingen kansrijk onderwijs voor al haar leerlingen in een leerrijke omgeving met een unieke dynamiek. Deze rijke leeromgeving komt tot stand samen met ouders en omgeving. Naast aandacht voor cognitieve ontwikkeling, zet SKPO ook in op persoonlijke ontwikkeling. Daarbij hebben ze hoge verwachtingen van leerlingen en van elkaar. Zij gaan uit van ieders talenten en mogelijkheden en bieden alle leerlingen een brede basis voor het zetten van hun vervolgstap in de maatschappij.

Basisschool De Harlekijn

Tijssens Electrotechniek

Elektrotechniek zit al meer dan 100 jaar in de genen van Tijssens. Dagelijks werken zij met plezier aan het bedenken, implementeren en onderhouden van intelligente, duurzame en integrale oplossingen. Elektrotechniek wordt steeds slimmer en zorgt ervoor dat het leven en werken gemakkelijker, veiliger en efficiënter wordt. Het gaat niet om de techniek op zich maar om de toegevoegde waarde voor de eindgebruiker.

Basisschool ‘De Harlekijn’ in Son en Breugel

Basisschool ‘De Boschuil’ in Eindhoven