Biodynamische verlichting beschikbaar voor iedere cliënt bij ASVZ

Sliedrecht

Hoe kan de inzet van technologische toepassingen helpen om de kwaliteit van leven van onze cliënten te verbeteren? Deze vraag stelt Thea Braun, medewerker zorgtechnologie en innovatie bij ASVZ, zich dagelijks.

Na een pilot met biodynamische verlichting van Hertek stelt ASVZ dit product voor iedere cliënt beschikbaar. Eureka, hét innovatieplatform van ASVZ, speelt hierin een belangrijke rol.

“Het is bekend dat mensen met een verstandelijke beperking een verstoord slaap- en waakritme kunnen hebben. Het juiste licht en bewegen heeft een positieve invloed op de nachtrust en daarom zoeken wij continu naar toepassingen die hier aan bijdragen”

Thea Braun, ASVZ

ASVZ biedt diagnostiek, behandeling en begeleiding aan mensen met een beperking in de regio’s Midden- en Zuid-Holland, Utrecht, en West- en Midden-Brabant. Innovatie is een van de speerpunten van ASVZ voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Bij ASVZ is men overtuigd van de positieve eigenschappen van licht. ”Het is bekend dat mensen met een verstandelijke beperking een verstoord slaap- en waakritme kunnen hebben. Het juiste licht en bewegen heeft een positieve invloed op de nachtrust en daarom zoeken wij continu naar toepassingen die hier aan bijdragen”, aldus Thea Braun.

Actiever dankzij biodynamische verlichting

Biodynamische verlichting creëert een omgeving met indirect wit licht dat gedurende de dag verandert van intensiteit en kleur. Onderzoek heeft aangetoond dat deze natuurlijke simulatie van het daglichtverloop een serieuze bijdrage levert aan verbetering van het slaap -en waakritme. Ofwel, cliënten worden overdag actiever en zijn in de avond rustiger. De biodynamische verlichting is bij ASVZ geplaatst in de gezamenlijke woonkamer van een woongroep waar ouderen met een verstandelijke beperking wonen. In deze ruimte vindt ook de dagbesteding plaats. “Een cliënt met zwaar verminderd zicht stond na de plaatsing regelmatig op en verplaatste zich in de ruimte. Opvallend, want dit gedrag toonde ze voor de plaatsing niet.”, aldus Thea Braun.

Thea Braun (ASVZ) en Mark de Jager (Hertek)

Uitleenservice biedt praktische kennismaking met innovaties

Om nog meer ervaring op te doen met biodynamische verlichting stelt ASVZ deze innovatie beschikbaar via een uitleenservice, verzorgd vanuit Eureka. Thea Braun: “Wij onderzoeken technologische toepassingen die helpen om de kwaliteit van leven van onze cliënten te verbeteren.”. De uitleenservice is een perfecte manier om cliënten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met nieuwe innovaties, zo ook met biodynamische verlichting. “Wij doen meer ervaring op met innovaties in een praktijkomgeving”, vervolgt Thea Braun. Momenteel heeft Eureka ruim 100 unieke innovatieve hulpmiddelen. Populair zijn de robotkat, de belevenistafel en de Kojo (een beeldscherm bestuurbaar met de ogen). Nieuw in dit assortiment is dus biodynamische verlichting, voor deze pilot geïntegreerd in een staand armatuur en daarom makkelijk op iedere locatie te plaatsen.

Case Study 'Biodynamische verlichting'

Licht is van grote invloed op onze biologische klok en daarmee op hoe we ons voelen. Meer daglicht en buiten zijn, maakt ons in het algemeen energieker en opgewekter. Cliënten in de ouderenzorg en nachtzorgmedewerkers zijn beduidend in het nadeel. Lees in onze whitepaper hoe deze doelgroepen biodynamische verlichting ervaren.

Vraag de Case Study aan