Brandmeld- en ontruimingsoplossing voor nieuwbouw Zorgcentrum St. Joseph - Land van Horne

Zorgcentrum St. Joseph Nederweert

Land Van Horne

Installatiebedrijf

Electrotechnisch Bedrijf Nikkelen Groesbeek B.V.

Hertek heeft met een moderne en flexibele totaaloplossing een technologische impuls gegeven aan de zorgondersteuning, cliëntbewaking en brandbeveiliging in zorgcentrum St. Joseph.

Over Zorgcentrum St. Joseph

Zorgcentrum St. Joseph is een nieuwe moderne zorglocatie van de Stichting Land van Horne voor ouderen. Het centrum biedt woonfaciliteiten, dagbesteding en zorgverlening.

Land Van Horne

Behoefte klant

Stichting Land van Horne zocht voor haar nieuwe zorgcentrum St. Joseph in Nederweert de modernste totaaloplossing voor brandveiligheid, zorgalarmering, communicatie en noodverlichting. Het zorgsysteem moest bovendien flexibel en schaalbaar zijn.

Oplossing

Hertek heeft een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie verzorgd met volledige bewaking, en met een IP DECT-systeem voor communicatie. Het IP DECT-systeem is gekoppeld aan de telefooncentrale, het zorgsysteem en de brandmeldinstallatie.
Voor zorgalarmering heeft Hertek samen met Land van Horne per doelgroep en cliënt geïnventariseerd welke techniek en functionaliteit minimaal nodig waren. Op basis daarvan heeft ze gekozen voor het gebruiksvriendelijke, flexibele en schaalbare Sonevo IP-Zorgplatform met onder andere:

  • een IP kamerunit in elk appartement voor akoestisch bewaken en het maken van een spraakverbinding;
  • oproeptoets en afsteltoets;
  • draadloze halszenders met locatiedetectie;
  • trekschakelaars op de badkamers;
  • (dwaal)bewaking via IP-camera’s met bewegingsdetectie van gangen en ontmoetingsruimten;
  • deurcontacten van bewonerkamers kunnen 24/7 worden ge(de)activeerd door middel van touch panels op alle afdelingen en in de nachtzorgruimte;
  • een camera-aansluiting op elke bewonerskamer.

Het zorgcentrum is uitgerust met noodverlichting conform Bouwbesluit 2012 en aanvullend NEN-EN 1838. De noodverlichting is geïntegreerd in de normale verlichting. Als vluchtwegverlichting zijn energiebesparende, decentrale Multiled armaturen toegepast.

Alarmmeldingen komen als stil alarm binnen op de IP-DECT-toestellen bij zorgmedewerkers en op pagers bij BHV'ers. Zorgmedewerkers brengen via deze toestellen spraakverbindingen met bewoners tot stand.
Overdag vinden zorgoproepen hun weg via het IP-DECT systeem; ’s-nachts komen ze binnen op een Sonevo-Client bedien-PC in de nachtzorgruimte. Daar zien nachtcentralisten ook alle camerabeelden op een 32” beeldscherm. Van hieruit handelt de nachtzorgmedewerker oproepen direct af of stuurt ze door naar een IP-Dect toestel van een zorgmedewerker.

“De implementatie van alle systemen is perfect verlopen. Hertek luistert goed en heeft ons personeel goed geïnstrueerd over de werking van het systeem.”

Land van Horne